Idénymunkások tízezrei hiányoznak Magyarországról

2016 augusztus 26., péntek 10:16
280

Csaknem 50-80 ezer főnyi többletdolgozót tudna felszívni a zöldség-gyümölcs idénymunka Magyarországon május és október között, írja a Világgazdaság Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Ledó Ferenc elmondása alapján.

MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs/MTI

Különösen a paradicsom, az uborka és néhány gyümölcs, így az alma, körte, barack, valamint az eper és a málna termesztése, illetve betakarítása élőmunka-igényes, itt hiányoznak a munkások. Sokszor csak pár napig van szükség rájuk.

„Ha az almát rendesen, precízen szedik le, akkor akár száz forintot ér kilónként, ha viszont hanyagul dobják, és megnyomódik, akkor csak léalmának lehet eladni. Ez nemritkán csak tizenöt forintért kel el a piacon” – mondta Ledó. Ezzel arra utalt, hogy idénymunkásnak sem alkalmas akárki.

Megoldás lehet a gépesítés vagy béremelés, csakhogy ennek olyan tőkeigénye van, ami a magyar ágazatban nincs meg.

A másik megoldás a politikai okokból manapság kényes kérdésnek számító bevándorlás lehet, mondta Ledó. Spanyolországban például 200-300 ezer afrikai dolgozik, Lengyelországban pedig ukrán vendégmunkások tömegei dolgoznak. (Világgazdaság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt