Chicagóban lelőtték Dwayne Wade unokatestvérét, Donald Trump pedig azonnal kampánya szolgálatába állította az esetet

külföld
2016 augusztus 28., 16:00
comments 129
photo_camera Dwayne Wade. Foto: Noah Graham/NBAE via Getty Images/AFP
Péntek este Chicagóban meghalt a 32 éves Nykea Aldridge, Dwayne Wade háromszoros NBA-bajnok unokatestvére, akit egy golyó talált el egy lövöldözés során az illinois-i városban. A tragikus hírről maga a kosaras sztár számolt be Twitterén. (Wade egyébként épp idén igazolt Chicagóba a Bulls csapatához, és hagyta el 13 év után a Miami Heat gárdáját.)
link Forrás
Önmagában ez egy szomorú, de nem világraszóló hír, viszont megemlékezett az esetről Donald Trump, republikánus elnökjelölt is, amivel pedig hirtelen az lett.

Az ingatlanmágnás arra használta fel a tragédiát, hogy ismét felhívja a figyelmet arra, hogy ő sokkal érzékenyebb akár a faji megkülönböztetés kérdésére, mint ahogy azt ellenfelei láttatni akarják. Azt írta, Wade unokatestvérét lelőtték, ő megmondta előre, hogy ez lesz, és a feketét rá szavaznak majd.

Trump kampánya az elmúlt időszakban érezhetőleg új irányt vett, és megpróbálja a levágni a jelölt korábbi vadhajtásait, legalábbis azokat, amik miatt a demokraták rasszistának, kirekesztőnek bélyegezték.

Újabban többször beszélt arról, mennyit szenvedtek a feketék a demokraták országvezetése idején. Visszatáncolt a bevándorlásellenes kirohanásaiból is, és arról is nyilatkozott, meggyőzhető arról, hogy megválasztása esetén mégse deportáljon 11 millió illegális bevándorlót az Egyesült Államokból.

A VOX egy korábbi elemzése szépen végigvezeti, hogy Trump ezekkel a megnyilvánulásokkal valójában nem annyira a fekete szavazatokért próbál meg elnyúlni. Azokra ugyanis nagyon kevés esélye van. Az NBC és a Wall Street Journal egy augusztus eleji felmérése szerint például a feketék 91 százaléka támogatja Hillary Clintont, míg Trumpot mindössze 1.

A Trump-csapat azt tapasztalta (mérte), Clinton előnye részben azért növekszik, mert a republikánus jelölt offenzív stílusa már a konzervatív fehér, középosztálybeli amerikaiak köreiben is visszatetszést szül. Ők bárki leszavaznának Clintonnal szemben, de túl harsánynak látják Trumpot, aki ezért most arra törekszik, hogy olyan vezetőként láttassa magát, mint aki felülemelkedik a faji különbözőségeken, sőt szolidaritást vállal a színesbőrűekkel, az őket érő agresszió miatt.

Vasárnap letartóztatták Aldridge gyilkosait. Darwin Sorrells és Derren Sorrells nem Wade unokatestvérét akarták lelőni, ő csak véletlen áldozata volt egy lövöldözésnek. Aldridge 3 hetes fiát sétáltatta az utcán, amikor az eset történt. A gyereknek nem esett bántódása. (VOX / CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.