Újra bezárult az ostromgyűrű Aleppo körül

A szír kormányerők kiszorították a lázadókat Aleppónak arról a részéről, amit azoknak még múlt hónapban sikerült elfoglalniuk, ezzel pedig újra elvágták a lázadók utánpótlási vonalait. Így a város körül újra összezáródott az ostromgyűrű. A Bassár el-Aszadhoz hű csapatok előrenyomulását most is az orosz légierő támogatta.

A szír hadsereg harckocsija Aleppónál - Fotó: AFP/George Ourfalian

Aleppóban a polgárháború kezdete óta zajlanak a harcok. A város keleti részét több felkeleő csoport is ellenőrzi, míg a nyugati részeket a kormányerők tartják. A kormányerőknek csak egészen lassan sikerült teljesen bekeríteniük a várost, de júliusra elzárták a többi olyan területtől, amelyeket a lázadók ellenőriznek keleten. A lázadóknak még augusztus elején sikerült áttörniük az ostromgyűrűt, úgy látszik, eddig bírták.

Fotó: AFP/Cem Ozdel / Anadolu Agency

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a kormányerők a tüzérségi akadémia és több másik katonai iskola épületeiből szorították ki az ellenállókat.

Közben a Kínában tartott G20-as csúcstalálkozón Barack Obama amerikai elnök arról beszélt, továbbra sem tudnak megegyezni az oroszokkal a szíriai tűzszünet feltételeiről. (BBC)