A CBA-n csattan a kormány zseniális kiskereskedelmi agyszüleménye

gazdaság
2016 szeptember 07., 10:21
comments 272

A kormány – megújítva a gazdaságpolitika tudományát és gyakorlatát – másfél éve betiltotta a veszteséget a kiskereskedelemben. Az akkor elfogadott törvény szerint azok a kiskereskedelmi cégek, amelyek két egymást követő évben is veszteségesek voltak, nem működhetnek tovább.

Amellett, hogy ezzel a lépéssel egyértelműen korlátozzák a nagy láncok egymás közötti árversenyét (és így ártanak a fogyasztónak is), véletlenül pont a megtolni kívánt csoport egyik cégét lehetetlenítették el.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. ugyanis a CBA-csoport jelentős franchise-partnere, ők üzemeltetik a nógrádi boltokat, de jelen vannak az ország más pontjain is, pl. Debrecenben, Szolnokon, Cegléden, Dabason, Üllőn, Hajdúszoboszlón. 80 boltjuk és 1200 alkalmazottjuk van.

Csakhogy a cég már három éve veszteséges, egyre durvábban: a 2013-as kétszázmilliós, majd a 2014-es 790 milliós mínusz után 2015-ben 1,9 milliárd forintra ugrott a veszteség. Közben az árbevétel 18,4 milliárdra zuhant a három évvel ezelőtti 24,7 milliárdról.

Az RTL tegnapi híradója szerint a nógrádi CBA-boltokban üresek polcok, általános áruhiány van.

A Népszabadságnak azt nyilatkozta a központi CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila, hogy „a CBA vezetése soron kívül tárgyalást indított a Palóc Nagykerrel és a legrövidebb időn belül döntést hoznak az ügyben.” (Napi.hu, RTL, Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.