Éles gépkarabélyokat és gránátvetőket foglaltak le Spanyolországban, amiket korábban egy magyar MNB- és TEK-beszállító vitt Afrikába

bűnügy
2016 szeptember 07., 05:08
comments 123

Gránátvetőket, gépkarabélyokat találtak egy hajószállítmányban a spanyol csendőrök az andalúziai Algeciras egy kikötőjében, amikor egy hajó szállítmányát vizsgálták át augusztus elején. Az összesen 809 darab fegyver papíron hatástalanítva volt, a spanyolok szerint viszont élesek voltak.

Az arzenált korábban egy magyar cég szállította: a Milipol Zrt., illetve jogelődje, a Combat Kft,

írja az Átlátszó a spanyol El País és a svájci Tages-Anzeiger alapján. A fegyvereket eredetileg a San Swiss Arms AG nevű cég adta el a ghánai kormánynak, ekkor jött be a magyar cég szállítóként.

link Forrás

A fegyvereket előbb Svájcból Magyarországon keresztül Ghánába szállították. Csakhogy a ghánaiak állítólag nem voltak megelégedve a svájciaktól rendelt szállítmánnyal, ezért vitték volna tovább a fegyvereket az Egyesült Államokba, ezen az úton tartott "technikai megállót" a szállítmány Spanyolországban (ami érdekes kerülő).

A Milipol Zrt. cáfolja, hogy ők szállították volna a fegyvereket az USA-ba, a Tages-Anzeiger azonban céloz rá, hogy a tulajdonosnak, Székely Herbernek van amerikai lakcíme, és amerikai cége is, a Milipol USA Inc, aminek címén egy fegyver-webshop (Defense Depot) is üzemel. A magyar és az amerikai Milipol aktívan üzeletel egymással.

Az Átlátszó azt írja, hogy a Ghánába irányuló magyar fegyverszállítmány engedélyéről nincs nyom a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jelentéseiben.

A Milipol egyébként hosszú ideje szállít fegyvereket mindenféle magyar kormányszervezeteknek, legutóbb például a TEK-nek szállítottak felszerelést, és ők szállították a rengeteg kézifegyvert a Matolcsy-gárdaként is ismert MNB Biztonsági Zrt-nek. De üzleteltek a 2010 előtti kormányokkal is.

A Milipol (korábban Combat) tulajdonosa 2004 óta Székely Herbert, aki Fenyő János meggyilkolt médiavállalkozó bizalmasa volt egykor. (Átlátszó, El País, Tages-Anzeiger)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.