Felmetették a Gyurcsány-kormány kémkedéssel vádolt titkosszolgálati vezetőit

2016 szeptember 8., csütörtök 13:41
156

A Kaposvári Törvényszék csütörtökön elsőfokú határozatában felmentette a Gyurcsány-korszak kémkedéssel meg vádolt titkosszolgálati vezetőit. Balról jobbra: Galambos Lajos, Szilvásy György, P. László harmadrendű vádlott, egy orosz hátterû biztonságtechnikai cég tulajdonosa és Laborc Sándor a Debreceni Törvényszék ítélethirdetésén 2013-ban (Fotó: MTI)

A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel,

  • Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel,
  • Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással,
  • P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekményekkel vádolta meg.

A Kaposvári Törvényszék új eljárásban, azután hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszéknek az ügyben 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét.

Három évvel ezelőtt Szilvásy mellett Galambos Lajos titkosszolgálati vezetőt is 2 év 10 hónapra ítélték. Laborc Sándor titkoszolgálati főnök felfüggesztett börtönt apott. Az ítélet nem volt jogerős.  

Akkor Galambost azzal vádolták, hogy idegen hatalom vagy szervezet részére kémkedett, de szigorúan titkos minősítésű adatot nem adott át. És erre felettese, Szilvásy miniszterként utasíthatta. Laborc bűnpártolóként vagy a büntetőeljárás sikerét próbálta megakadályozni, vagy közreműködött a bűncselekményből származó előny biztosításában. Ugyanakkor a részletekről alig lehetett tudni, mivel a debreceni törvényszék katonai tanácsának tárgyalásának minden anyagát 2041-ig titkosították.  (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt