Azt hitted, hogy tudod, mi az a zsiráf, mi?

Egy északi zsiráf a borjával az észak-franciaországi La Fleche állatkertjében. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Oké, a zsiráf önmagában is elég meglepő állat, de ezidáig legalább abban a békés tudatban élhettünk, hogy minden, hosszú nyakú, foltos patás egy és ugyanazon fajhoz tartozik. Most viszont a tudósok genetikai vizsgálatokkal kiderítették, hogy

amit eddig egy fajnak hittünk, az valójában négy.

A DNS-vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a négy zsiráfcsoport már évmilliók óta külön fajt alkot, és nem szaporodik egymás között.

A genetikai vizsgálatokat a faj megmentése érdekében végezték. Most ezek eredményeként már nem csak a zsiráf, hanem négy külön zsiráffaj megmentésén kell dolgozni.

Eredendően azt akarták vizsgálni, hogy hogyan hatna a zsiráfra, ha különböző alfajai keverednének. De kiderült, hogy nem alfajokról, hanem genetikailag nagyon is különböző fajokról van szó:

  • a déli zsiráfról (Giraffa giraffa)
  • a maszáj-zsiráfról (Giraffa tippelskirchi)
  • a recés zsiráfról (Giraffa reticulata)
  • és az északi zsiráfról (Giraffa camelopardalis), aminek még egy alfaja is van, a núbiai zsiráf.

A kutatást vezető Alex Janke szerint a zsiráffajok közti eltérés a barnamedvék és a jegesmedvék közti eltéréshez hasonlítható, vagyis mindegyik zsiráffaj lakhelye egyedi környezetéhez ésvagy élelemforrásához alkalmazkodott. (Via BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.