Kakukkfióka törvény készülhet Németországban

anyaság
2016 szeptember 10., 16:59

Meglehetősen sokak fantáziáját megmozgatják ma is találgatások, hogy ez vagy az a gyerek vajon miért nem hasonlít az apjára, a testvéreire. Elcserélték a kórházban? Meg lett vezetve az apa? Miért hasonlít olyannyira Mia Farrow első férjére, Frank Sinatrára a nő Woody Allennel nevelt fia? Ki lehet Harry herceg igazi apja?

Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő

A bizalmatlanság (hahó, Steve Jobs), vagy egy bonyolultabb párkapcsolati helyzet (helló, Jóbarátok) miatt - ha nem jár utána - valakit akár hónapokig, vagy akár egy teljes életen át gyötörhet a kétség, ő-e a biológiai apja a gyermekének.

Az apaság miatti bizonytalanság és aggodalom remek pletkyatéma, de ettől még illene komolyan venni. Van akit joggal aggaszthat, tényleg övé-e a gyerek, akit sajátjukként nevelnek.

Nem nagyon lehet megúszni megszégyenítés nélkül, hogy bevalld, nem tudod, vagy nem akarod megmondani másoknak, ki a gyereked apja. Másik oldalról pedig azt sem lehet nagyon könnyű elővezetni, hogy apasági vizsgálatot szeretnél csináltatni, mert nem vagy teljesen biztos abban, hogy te vagy-e a gyerek apja.

Fel lehet ezen háborodni, lehet belőle akár viccet is csinálni, de elhallgatni sem lehet, hogy

a gyerekek 4, de akár 10 százaléka is “kakukkfióka” lehet.

Átfogó nemzetközi kutatások szerint ugyanis ilyen arányban fordulhat elő, hogy nem az a férfi a gyerek biológiai apja, akinek a nevét viseli.

Több jogot a férfiaknak!

Furának tűnhet, de az apaság valóban egy olyan terület, ahol nemcsak a szokások, de a hagyományokon alapuló törvények és a jogalkalmazás is hátrányos helyzetbe szorítja a férfiakat. Bár lassacskán javul a helyzet, de még bőven akad min változtatni.

Apasági vizsgálatra alkalmas genetikai tesztet sok országban, például Németországban vagy Franciaországban legálisan csak mindkét szülő beleegyezésével, vagy csak bírósági határozattal lehet végeztetni. Azonban hiába derül ki, hogy más férfitól van a gyerek mint akinek a nevét viseli, az anyák ezután sem kötelesek megmondani, ki lehet az.

Ezt az utóbbi, az apák számára nyilvánvalóan hátrányos helyzetet rendezné most a német kormány.

A törvénytervezet szerint ha bizonyítást nyer, hogy nem a gyereket nevelő férfi a gyerek biológiai apja, egy újabb eljárásban

  • az anya köteles lenne elmondani, kikkel volt szexuális kapcsolata a fogantatás körüli időkben. Ez alól csak alapos okkal kaphatna felmentést a bíróságtól.
  • a gyereket addig nevelő apa perelhetné a biológiai apát, aki akár két évnyi gyerektartás fizetésére is kötelezhető lenne a tervezet szerint. Már amennyiben a gyereket addig sajátjaként nevelő apa továbbra is a családdal marad.
  • a gyereknek joga lenne nevet változtatni, és a biológiai apja vezetéknevét viselni.

A kérdés érthetően alaposan felkavarta a kedélyeket, mert sokak szerint a nőket megszégyenítené egy ilyen vallomástételi kényszer, ráadásul a biológiai apák helyzete és felelőssége is komoly fordulatot vehet a javaslattal.

A téma egyébként még 2015-ben került napirendre, amikor egy alkotmánybírósági döntés rámutatott: szükséges rendezni az apák helyzetét, és a férjeknek, élettársaknak joguk van tudni, ki a gyerekük vér szerinti apja.

Heiko Maas igazságügyi miniszter javaslatát augusztus utolsó napján fogadta el a kormány, így hamarosan a német törvényhozás elé kerülhet a mások fészkébe fialó madárról elnevezett, kakukkfióka törvényként is emlegetett, sok vitát gerjesztő tervezet.

Magyarországon hasonló szabályozás nincsen, a legutóbbi, 2014-es családjogi változások azonban lehetővé tették, hogy a férfiak azután is kapcsolatban maradjanak az addig magukénak hitt gyerekkel hogy bebizonyosodott, valaki más a gyerek vér szerinti apja.

(Kép: Chris Romeiks/vogelart.info)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.