Az állam késlekedése miatt elvéreznek a tanodák

oktatás
2016 szeptember 12., 08:52
comments 24
  • Országszerte 200 tanoda működését sodorja veszélybe, hogy már lassan fél éve késnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, kifejezetten a tanodákat támogató pályázat eredményei, ezáltal a nyertesek kifizetése is.
  • Sok tanoda már a működőképesség szélén áll, és így nem is tudják hozni azokat az eredményeket, amelyeket a támogatás fejében a pályázat kiírói is elvárnak tőlük.
  • Az Abcúg cikke, írta: Neuberger Eszter.

Komoly veszélybe kerülhet több, zömmel hátrányos helyzetű gyerekeket segítő tanoda működése országszerte, mert lassan fél éve késik a működésüket nagy részben finanszírozó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által kiírt pályázat eredményhirdetése, így az elnyert pályázati források kiosztása is. A tanodák támogatására kiírt Emberi Erőforrások Fejlesztése Operatív Program (EFOP) pályázat eredményeit áprilisban kellett volna kihirdetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának, azonban a tanodákat összefogó ernyőszervezet, a Tanodaplatform szerint ez még mindig nem történt meg.

A finanszírozási káosz miatt vannak olyan tanodák, amelyek korábbi programjukhoz képest csökkentett üzemmódban, egyéb alternatív források bevonásával próbálnak túlélni, de számos délutáni iskola már kénytelen volt beszüntetni működését pályázati támogatás hiányában.

A Tanodaplatform szerint a folytonosság hiánya komoly károkat okoz a tanodáknak, a működési szünetben ugyanis a szülők és a településen élők bizalma is elvész a tanodások felé, amit nagyon nehéz újra felépíteni. Ráadásul a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozásnak inkább hosszú távon láthatók a hatásai, az időről időre megszakadó munka pedig lehetetlenné teszi az eredményesség mérését.

2 évre jelentene biztonságot

Az EFOP pályázat keretében most összesen 5 milliárd forintot kellene szétosztania az EMMI-nek. Az egyenként maximum 30 milliós pályázati forrásra ezer körüli pályázat érkezett, amiből körülbelül 200 nyertest kellett volna kiválasztania a pályázat elbírálóinak – magyarázta Szűcs Norbert, a magyarországi tanodákat képviselő ernyőszervezet, a Tanodaplatform egyik vezetője.

A pályázaton nyertes projekteknek 2 év a megvalósítási ideje, ennyi időre jelentene működési biztonságot a tanodáknak a kiosztott pályázati támogatás. Helyszínt bérelhetnének, eszközöket vásárolhatnának, kirándulásokat, más programokat szervezhetnének, és ami általában a legnagyobb kiadás a tanodák többségének: fejlesztő pedagógusokat foglalkoztathatnának belőle.

Évek munkája veszhet el

Egy svájci református alapítvány támogatása tartja életben december végéig a Fejér megyei Pátkán működő Pátka bárányai tanodát, amelyet a helyi református parókiával közösen működtet és hozott létre a Szabad Tér Egyesület a pátkai és a környékbeli hátrányos helyzetű gyerekek képességfejlesztésére. Ők is az eredményre váró pályázók között vannak.

Míg a 1,5 éve elfogyott EFOP pályázati pénzből még volt kapacitás hivatásos pedagógusokat foglalkoztatni és a tanuláshoz szükséges eszközöket vásárolni, addig az elmúlt, támogatás nélküli időszakban mindössze 3 ember vitte a hátán a tanodát, az infrastruktúra fejlesztésére pedig egyáltalán nem volt pénz – mondta Baráth Szabolcs, a tanoda egyik projektfelelőse.

A kapacitás csökkenése a tanulólétszám csökkenését is magával hozta: a korábbi 30-40 gyerek helyett most jóformán csak a pátkai hátrányos helyzetű gyerekek járnak a tanodába, 15-en. Baráth Szabolcs hozzátette: ennek a kevés gyereknek is alig tudnak a tanuláson kívül közösségi programokat szervezni – vissza kellett venni a kirándulások, más, költséges programok számából, ami Baráth szerint a legnagyobb veszteség. Forráshiány miatt a közös étkezések is elmaradnak, pedig ez nem csak szociális szolgáltatásként, hanem közösségépítő szerepe miatt is fontos volt a tanoda életében – tette hozzá Baráth Szabolcs.

Nem lesz pénz szaktanárokra

Egy kicsit jobb a helyzet a Baranya megyei Gilvánfán, a kizárólag beás cigányok lakta, óriási munkanélküliséggel küzdő faluban, ahol a hátrányos helyzetű roma gyerekek részvételével 2008 óta működik tanoda a Számá Dă Noj Egyesület és a Szent Márton Caritas Alapítvány gondozásában. A pátkaihoz hasonlóan a gilvánfai tanoda is csökkentett üzemmódban működik már 1,5 éve, nekik is ekkor fogyott el ugyanis az előző – akkor még TÁMOP – pályázaton nyert pénzük. Jelenleg a német katolikus egyház Renovabis alapítványa adja a tanoda fennmaradásához szükséges minimális fedezetet. A többi tanodához képest szerencséjük van, mivel idén egy Nemzeti Tehetség Program pályázat révén tudják folytatni a tánc és dráma foglalkozásokat, de ez a forrás is véges, és korántsem elég arra, amit a tanoda működtetői megvalósítani szeretnének.

Ambrus László, a tanoda vezetője elmondta: a nyertes tanodapályázatuk projektideje alatt három szaktanár, egy külföldi önkéntes, egy drámapedagógus és egy tánctanár foglalkozott a gyerekekkel, és működött a tanoda mellett jogsegélyszolgálat is, nem csak gyerekeknek. Ezen kívül rendszeresen tudtak szervezni kirándulásokat, színházlátogatásokat. Ehhez képest pályázati forrás nélkül jobb híján Ambrus, mint tanodavezető, egy helyi szociális asszisztens és a jogsegélyszolgálat vezetője marad a tanoda állandó személyzete – szaktanárokra ugyanis nem lesz pénz. “A foglalkozásokat majd mi hárman fogjuk tartani, végül is az általános iskolai leckékben tudok segíteni, és az idegennyelv órák megtartásához is van némi angol nyelvtudásom” – magyarázta Ambrus a menetrendet arra az esetre, ha egy újabb tanévre pályázati pénz nélkül maradna a tanoda.

Mintha a hatékonyság nem is lenne szempont

Az EFOP tanodapályázattal akkor is lennének gondok, ha az aktuális pályázati kör kiértékelése és a nyertesek kifizetése nem késne már április óta. Van ugyanis egy állandó, rendszerszintű probléma is, ami nehezíti a támogatott tanodák fennmaradását. Az EMMI ugyanis rendre a kétéves projekt-futamidő lejárta után írja csak ki az újabb pályázatot, ami miatt a támogatott projektek lejárta után újabb támogatást csak egy tanév kihagyással kaphatnak a tanodák.

Egy gyakorlati példa, hogy a most decemberben lejárt pályázatot, aminek tehát az eredményei késnek, 2015. októberében írták ki, az előző támogatási időszak pedig már azév júniusában lejárt. Így azok a tanodák, amelyek nem tudnak az államin kívül más forrásokat bevonni saját maguk fenntartásához, mindenképpen egy évet veszítenek – mondta Szűcs Norbert. Ez a mostani késés miatt akár még több is idő is lehet, holott, mivel a tanév szeptember 1-jével elkezdődött, már itt volna az ideje elkezdeni a gyerekekkel a munkát.

“A gyerekek mentorálása bizalmi dolog, nem teheted meg, hogy 2 év után azt mondod a srácoknak, hogy ennyi volt” – magyarázta Szűcs Norbert, mi a probléma a működési szünetekkel. Emellett a tanodáknak egy minőségbiztosítási rendszer keretében eredményeket is fel kell mutatnia: legfőképp a gyerekek iskolai teljesítményének javulása a sikeresség mércéje. A finanszírozási szünetek hiányában azonban veszélybe kerül a folyamatos működés is, ami miatt a várt eredmények is elmaradnak.

A tanodaplatformos Szűcs Norbert hozzátette: ha a mostani pályázati pénzeket, ha késve is, de kiosztják, 2018-tól akkor is bizonytalan a tanodák pályázati úton való állami támogatása. “Nincs még betervezve a következő pályázati ciklusra se pénz, se pályázatkiírás, és ha egy ilyen, a mostanihoz hasonló kisebb problémát sem tudunk megoldani, akkor a hosszútávú finanszírozási kérdésekben sem jósolok sok sikert” – mondta Szűcs. “Ez csak azért szomorú, mert közben minisztériumi tisztviselők a nyilvánosság előtt minden lehetséges alkalommal hangsúlyozzák, mennyire fontos nekik a tanodák működésének biztosítása” – tette hozzá.

Megkérdeztük a pályázatot kiíró Emberi Erőforrások Minisztériumát, miért késik ennyit, és mikorra várható a tanodapályázat eredményeinek nyilvánosságra hozatala. Az EMMI sajtóosztálya szerint a sok pályázó miatt húzódott el a kiértékelés, de mint írták, “az idei évben kiírt 5,3 milliárd forint kerettel meghirdetett pályázatok döntési listája hamarosan elérhetővé válik”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.