Kiírták a pályázatot a leghirhedtebb budapesti kísértetház új homlokzatára

belföld
2016 szeptember 13., 16:01
comments 30

Szeptember 14-ig lehet jelentkezni a volt SZOT-szálló homlokzati koncepciójára kiírt építészeti pályázatra. A híres elátkozott házat most éppen Rózsadomb Panoráma Projektnek hívják. Aki pedig fel akarja éleszteni a magyar rendszerváltás vizuálisan talán leglátványosabb bukását, nem más, mint az egyik leggazdagabb magyar ember, Wáberer György.

photo_camera Orbán miniszterelnök és Wáberer vezérigazgató

73, 80, 90. A napi.hu leggazdagabb magyarokat összegyűjtő listáján ennyi milliárd forintos volt Wáberer György becsült vagyona az elmúlt 3 évben. A 90 milliárd forint a 2016-os toplistán a hetedik helyre volt jó. De még ez sem biztosíték arra, hogy a fuvarozásból, vagyis a róla elnevezett kamionos cégből idén nyáron - a Forbes becslése szerint 32,4 milliárd forint fejében - kiszálló üzletember sikerre vigye ezt az eddig elátkozott projektet.

Az épületet a nyolcvanas évek vége óta sújtó átok azért megmagyarázhatatlan, mert az ingatlan Budapest egyik legdrágább környékén fekszik, Pestről mindehonnan látszik, ahogyan onnan is egész Pest, a rendszerváltás óta mégsem tudott túljutni a romállapoton. Az elmúlt évtizedekben pedig nemcsak ingatlanpiaci válság volt, hanem felfutás is rendesen, csak éppen nem ezen a telken.

A kommunista luxus emlékműve lett az 1971-ben Vass Antal tervei alapján átadott szakszervezeti szálloda-üdülő, pedig az alatta folyó gyógyvizek miatt beteg munkások gyógyszállójának szánták, aztán a rendszerváltás utáni csalások emlékműve lett. A házat ugyanis az ügyfelei pénzét elsikkasztó Globex-csoport szerezte meg, sőt végül konkétan ennek a fejlesztésébe bukott bele 1998-ban, amikor a Postabank összeomlása után hitelező nélkül maradt. A Globex nevű csaló cég - a fiatalabb olvasók gondoljanak a nemrég megbukott Quaestorra, hasonlóról van ugyanis szó - egyik legnagyobb károsultja a soproni önkormányzat volt, ők a 3,5 milliárdos ellopott értékpapírportfoliójuk helyett kapták meg az épületet.

2004-ig rágta Sopron a túl nagy és drága mócsingot, mire tovább tudta passzolni az alapszerkezetéig szétvert, majd némileg átépítve félbehagyott betontorzót a Pro-Hill Kft-nek, akik uszodás-gyógyfürdős luxusházzá alakították volna. De mivel a maximumot ki akarták sajtolni a házból, a tervezett, akkor egy-három milliós négyzetméterár mellé meghagyták volna a minimális belmagasságot, hasonlóan a korábbi tulajdonosokhoz. Bár a lakások jó részét ennek ellenére vitték volna, egy civil szervezet közbelépett, és hosszas jogi harc végén sikeresen megakadályozta, hogy az eredeti épületnél két szinttel magasabb monstrum megépüljön.

Miután a módosított terv megépítése is elvérzett, a Pro-Hillt megvette a ciprusi CNCT Holding, de úgy járt le a banki kölcsönük, hogy még kapavágás sem történt. Az ingatlan ekkor került a hitelező CIB Bank cégéhez, a Brivon Hungary Zrt-hez.

2012-ben már arról szóltak a hírek, hogy a CIB már telekáron is odaadná az ingatlant, a terv pedig a kényelmetlen óriásépület lebontása és négy kisebb luxus társasház felépítése lett volna. Az ingatlanpiac magához térésével a CIB meggondolta magát és 2014-től magasabb áron hirdette a komplexumot. A telket és a torzót végül a kamionozásból kiszálló és az ingatlanbizniszre váltó Wáberer György cége, a Rózsadomb Panoráma Kft. szerezte meg.

A közönség igazából csak most, a homlokzati ötletpályázat kiírásából értesülhet arról, hogy Wáberer az egy darab nagy épület koncepció megtartása mellett döntött. Az utóbbi években már inkább a kiváló adottságú telekre Zoboki Gábor által tervezett négy, a mostaninál külön-külön jóval kisebb luxusépület koncepciója tűnt a népszerűbbnek. Mármint a szakértők körében, mert konkrét pénzt senki sem fektetett abba.

Az új tulajdonos viszont - ha jól értem a kiíírást - elszánta magát arra, hogy lebontsa a hosszú évek óta az elemeknek kitetten álló, korszerűtlen, nyomasztóan kis belmagasságú, megvetemedett épületvázat, és teljesen új házat terveztessen, nagyjából az eredetivel megegyező méretben. A mostani pályázati kiírásból kiderül, hogy Wábererék penthouse szintet képzelnek a ház tetejére. Amiben egyébként nagy fogadóhall, portás, uszoda, 4 wellnessközpont, gyerekmedence és teremgarázs is lesz.

Érdekesség, hogy bíráló bizottságban ott ül személyesen maga Wáberer is.

Az építészeti pályzat nyílt, de a kiiíró eleve meghívta rá a következő irodákat:

  • CÉH ZRT--Kégl Árpád
  • MÉRTÉK Építész Stúdió Kft. –Tákos Tamás
  • Vadász és Társai Építőművész Kft. - Vadász Bence DLA Ybl díjas
  • KÖZTI Zrt. - Skardelli György
  • T2A --Turányi Gábor DLA YBL díj -Turányi Bence
  • ÉPÍTÉSZ Stúdió Kft. - Hőnich Richard DLA--Nagy Iván YBL díj--Félix Zsolt DLA
  • Építész Kaláka Kft – Pásztor József

Update: Cikkünk megjelenése után pontosítással jelentkezett a CIB, ami szerint a Wáberere-féle Rózsadom Panoráma Kft. egyelőre nem vette meg véglegesen az ingatlant, csak vevőjelölt arra, a végleges tranzakció pedig akkor fog lezajlani, ha ez a homlokzatpályázat sikersen zárult:

„A CIB Csoport 2014-ben az ingatlanpiaci kilátások jelentős javulása miatt a budapesti Rózsadombon elhelyezkedő volt SZOT üdülő értékesítése mellett döntött. A Rózsadomb Panoráma Kft. szeretné megvásárolni az ingatlant. Ezért a hatályos kerületi szabályozásnak megfelelően nyílt tervpályázatot írt ki a területre tervezett épület homlokzati kialakítására, amelynek sikeres lebonyolítása esetén az év végéig lezárulhat a tranzakció. Mind a CIB Csoport, mind a vevőjelölt célja az, hogy hosszú távon működő, a II. kerület, Budapest egésze, illetve a vevő és az eladó szempontjából egyaránt kedvező megoldás szülessen az ingatlan jövőjével kapcsolatban.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.