Semjén Zsolt vezetésével megalakult a Nemzeti Címer Bizottság

politika
2016 szeptember 13., 12:56

Az Országházban ma megtartotta az alakuló ülését a Nemzeti Címer Bizottság. A Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes vezetésével és heraldikai szakértők (Bertényi Iván és Pandula Attila professzorok) részvételével működő testület feladata, hogy segítse a helyi és nemzetiségi önkormányzatok jelképeinek szakszerű megalkotását – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az alakuló ülésen elmondott elnöki köszöntőjében Semjén Zsolt hangsúlyozta a szimbólumok fontosságát a közösségek életében, identitásuk kialakulásában és megerősítésében. Mint mondta, a testület munkájával ehhez kíván segítséget nyújtani.

Hajdúnánás címere (Fotó: nemzetijelkepek.hu)
photo_camera Hajdúnánás címere (Fotó: nemzetijelkepek.hu)

A Nemzeti Címer Bizottság első ülésén elfogadta az ügyrendjét, majd a Felsőlajos, Szombathely, Kiskunlacháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye címerével kapcsolatos javaslatokat tárgyalta meg – mondta Havasi Bertalan.

A testület évente legalább négyszer vizsgálja heraldikai szempontból a bizottság elé terjesztett önkormányzati címertervezeteket, szükség esetén ajánlásokat, javaslatokat fogalmaz meg, és segítséget nyújt a heraldikai szabályoknak megfelelő jelképek megalkotása érdekében.

Újléta címere (Forrás: nemzetijelkepek.hu)
photo_camera Újléta címere (Forrás: nemzetijelkepek.hu)

A kormány a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi törvény felhatalmazása alapján egy júniusi rendeletében intézkedett a Nemzeti Címer Bizottság felállításáról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.