Trump külföldi kormányokkal és bűnözőkkel üzletelő gépezetét akkor sem lehet leállítani, ha megnyeri az elnökválasztást

2016 szeptember 14., szerda 18:35
120

Elég sokat kritizálják Hillary Clintont a családi alapítványa miatt, és ehhez képest elég kevés figyelem irányult a Trump család forprofit szervezetére. Ennek főleg az az oka, hogy Trump cégcsoportja, a Trump Organization nem tőzsdei cég, magánkézben van (Donald Trump és három idősebb gyereke, Donald jr, Ivanka és Eric Trump tulajdonában és vezetőse alatt), ezért gyakorlatilag semmilyen adatot nem kell közzétennie tevékenységéről. Azt sem tudjuk például hivatalosan, hogy pontosan kikkel üzletelnek Trump érdekeltségei, és évi hány százmillió dollár osztalékot kapnak a családtagok a bankszámlájukra.

AFP PHOTO / Timothy A. CLARY Fotó: TIMOTHY A. CLARY

Pedig egy ilyen óriási üzleti gépezet összeférhetetlen lehet az elnöki poszttal. Nehéz elvárni valakitől, hogy az országa érdekeit kövesse egy-egy döntésnél, ha a tárgyalóasztal túlsó oldalán lévő külföldi kormányokkal üzleti kapcsolatban van. Ha Trump nem szabadul meg cégcsoportjától, akkor folyamatosan lehetősége lesz arra a külföldi kormányoknak, hogy könnyedén megvesztegessék vagy zsarolják.

Ezért érdekes a Newsweek ma megjelent hosszú cikke, amiben megkísérelnek belelátni a Trump-cégcsoport globális tevékenységébe.

A lap szerint Trump számos ponton nem tett eleget az összeférhetetlenségről szóló beszámolási követelményeknek az amerikai választási hivatalnál. Tulajdonrésze van offshore cégekben, ezekből kettőt meg is nevez a cikk (a martinique-i Excel Venture LLC és a Dominikai Köztársaságban bejegyzett Caribusiness Investments SRL, mindkettő karibi adóparadicsom).

A Newsweek több példát is hoz arra, ahol Trump külföldi üzleti kapcsolatai ütközhetnek a külpolitikai ötleteivel. (A példák mind arról szólnak, hogy Trump személyes brandjét adja el egy-egy ingatlanfejlesztőnek a világ különböző pontjain, és ebből jogdíjbevétele van; 2007 óta nem is volt egyébként saját ingatlanfejlesztése.) Dél-Koreát például bírálta, hogy nem költ eleget saját védelmére, ehhez képest szoros üzleti kapcsolatban van az ország egyik nagy konglomerátumával, a hadiiparral és ingatlanfejlesztéssel egyaránt foglalkozó Daewoo-val.

Indiában személyesen próbált lobbizni egy állami miniszterelnöknél egy mumbai-i ingatlanfejlesztésnél. Azóta számos másik ingatlanfejlesztésben is részt vesz az országban, amihez szoros politikai kapcsolatokat épített ki a helyi szinten kormányzó politikai erőkkel. Trump fia, Donald Trump jr. nemrég arról beszélt, hogy Indiában agresszívan terjeszkednek.

Törökországban épp nemrég emeltek vádat az ottani fő üzleti partnere, Aydin Dogan ellen, az ország keménykezű elnöke, Recep Tayyip Erdogan pedig Trump gyalázását is belekeverte, amikor nyilatkozataiban Dogant bírálta. Törökország az egyik legfontosabb szövetségese az USA-nak a Közel-Keleten, és Trump összeférhetetlensége itt egészen súlyos témákban befolyásolhatja a döntéseit, az Iszlám Államtól a kurdokon át Oroszországig.

A Közel-Kelet más részein már eddig is nagyot bukott Trump az iszlámellenes retorikáján, az egyik dubjai ingatlanfejlesztő partnerük részvényárfolyama 15 százalékot bukott, mert kinn hagyták a luxusingatlanon a Trump feliratot.

De Trump üzletel Oroszországban (itt szoros kapcsolatot ápol Putyin egyik bizalmasával, Vlagyimir Potanyinnal), Azerbajdzsánban, Kínában, de még a bukott líbiai diktátorral, Moamer Kadhafival is többszörös üzleti kapcsolatban volt.

A hetilap szerint Trump projektjeinek szerkezete olyan, hogy nem tud belőlük csak úgy, az elnökség idejére kiszállni. (Newsweek)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt