Zárt körű rendezvényen ünnepelték meg a forint 70. és az Alaptörvény 5. születésnapját

gazdaság
2016 szeptember 14., 09:58
comments 64

Tegnap összeült a magyar gazdasági élet apraja-nagyja és egy ünnepélyes rendezvény keretében tisztelegtek az idén 5 éves Alaptörvény és az idén augusztusban 70 éves forint előtt.

Az '5 éves az Alaptörvény: Közpénzügyek és forint' című konferenciát nyilvánosan nem hirdették meg, így a részletekről a Magyar Jegybank közleményében olvashatunk.

A konferencia előadói az elmúlt öt év fontos gazdasági kérdéseiről beszéltek az Alaptörvény közpénzekre vonatkozó rendelkezései alapján. De a leghangsúlyosabb részek inkább azok voltak, amikor Matolcsy György, az MNB elnöke az Alaptörvényről és a forintról beszélt, de úgy, mintha azok nem is elvont fogalmak, hanem inkább történelmi szuperhősök lennének.

"Az Alaptörvény az ország közjogi alapjait teremtette meg, amelyre építkezünk. A forintot pedig csak akkor célszerű feladni, s csatlakozni a közös európai valutához, ha Magyarország elég erős, s teljes egészében eléri az eurózóna fejlettségi szintjét.

A forint közelmúltja sikertörténet, hiszen

a nemzeti valuta sok megrázkódtatás között is stabil maradt"

– kezdte a főhajtást jegybankelnök az Alaptörvény és a forint előtt. Majd arról kezdett beszélni, bár 12 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, még mindig forint a fizetőeszközünk, és ennek jó oka van.

"Nemzeti pénzünket, a család fizetőeszközét

azonban csak akkor érdemes feladnunk, ha már elég erősek vagyunk: a reálgazdaság felzárkózása és az államadósság szintje is megfelelő. Az alkotmányozók e pillanatot ragadták meg, és ültették át az Alaptörvénybe"

A konferencián mások is felszólaltak, például Nagy Márton, az MNB alelnöke, aki elmondta, "az MNB (külföldi befektetők által is elismert) újító, kezdeményező szerepére" nagy szükség van.

Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára pedig arról beszélt,

"az Alaptörvény olyan pillanatban keletkezett, amikor láthatóvá vált a rendszerváltás után kialakult ellentmondásos szociális piacgazdasági modell pénzügyi fenntarthatatlansága"

Lássuk be, soha nem volt még ilyen szép napja az Alaptörvénynek és a forintnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.