30 évre titkosította a kormány, hogyan költött 4,5 milliárdot a Seuso-kincsekre

POLITIKA
2016 szeptember 15., 6:45
comments 112

  „A Seuso-kincs Magyarország családi ezüstje”

- mondta Orbán Viktor 2014 márciusban, amikor bejelentették, hogy a magyar kormány visszavásárolta a római kori ezüst készlet hét darabját 4,5 milliárd forintért.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Most pedig az derült ki, hogy a családfő nem szereti, ha az ezüstről kérdezgetik. A Magyar Nemzet próbálta megtudni, hogy ügyvédként kik és mennyi pénzért vettek részt a 4. században készült dísztárgyegyüttesről folyó alkudozáson.

A Miniszterelnökség viszont megtagadta az információk kiadását. Az indoklásuk az volt, hogy tárgyalásokat folytatnak a 15 darabból álló, késő ókori műkincsegyüttes többi darabjának megvásárlásáról is. Márpedig a kormány meggyőződése szerint jelentősen rontaná a pozícióit, ha a korábbi vagy a folyamatban lévő tárgyalások bármilyen részletéről tájékoztatnák a nyilvánosságot.

A Magyar Nemzet pert is indított az adatokért, de a tárgyaláson derült ki, hogy Lázár János 2013-ban 30 évre titkosította a Seuso-aktákat. Ezek szerint jelentősen elhúzódó alkudozásokra számítanak.

A Seuso-kincseket a 70-es évek közepén találta meg Sümegh József, majd több darabját is megpróbálta eladni. Sümeghi 1980-ban rejtélyes körülmények között meghalt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt