A jelek szerint végül mégsem lesz annyira fontos, hogy átláthatóan válasszák meg az ENSZ új főtitkárát

külföld
2016 szeptember 15., 09:43
comments 65

Kódolva volt a rendszerbe, hogy végül csak nem sikerül teljesen átláthatóvá tenni az ENSZ új főtitkárának a megválasztását. A Financial Times értesülései szerint Ban Kimun utódlásáról végül a szokás szerint az Egyesült Államok és Oroszország különalkuja dönthet majd.

Pedig az ENSZ hatalmas műsort kerített az idei főtitkárválasztás köré. A főtitkárjelölteket delegáló országuk kormányának nyíltan kellett neveznie a versenybe, a jelölteknek pedig még tévévitát is rendeztek.

Csakhogy az ENSZ alapszabálya szerint a 193 tagállam képviselői azok közül választhatnak főtitkárt, akiket végül az ENSZ Biztonsági Tanácsa jelöl. Márpedig ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BT öt, vétójoggal bíró állandó tagja dönthet a jelöltekről, mert nekik joguk van bármelyik jelölést megfúrni.

És mert az ENSZ BT állandó tagjai közül Franciaország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia alkot egy blokkot, Oroszország és Kína pedig a másikat. végső soron mindig minden kérdés az amerikaiak és az oroszok korántsem nyilvános különalkuin dől el.

Az FT értesülései szerint a BT tagállamai az elmúlt hónapban már több informatív szavazást is tartottak, hátha akad olyan jelölt, akit konszenzussal támogathatnának. Ezeket rendre António Guterres volt portugál miniszterelnök nyerte, aki tavalyig az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát vezette. Ő múltja alapján tökéletesen alkalmasnak tűnik a posztra, csak éppen annak a két, sokat hangoztatott elvárásnak nem felel meg, amit az elmúlt évben kötöttek ki:

  • hogy végre nőt válasszanak főtitkárnak;
  • és végre egy kelet-európai politikus tölthesse be a posztot.

Továbbá diplomáciai források szerint Oroszország nem rajong az ötletért, hogy egy NATO-tagállam egykori vezetője legyen az ENSZ főtitkára. Az amerikaiak még nem jelezték, hogy kit támogatnának, bár Obama korábban azt világossá tette, hogy örülnének ha nő lenne az új főtitkár.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.