Csak akkor oldja fel a kormány a Seuso-kincsek 30 éves titkosítását, ha minden részét megszerezték

Lázár János azt ígéri, felülvizsgálják a Seuso-kincsek megszerzésére vonatkozó 30 éves titkosítást. Nemrég ugyanis azért nem adták ki, hogyan költöttek el 4,5 milliárdot a műkincsekre, mert még zajlanak a tárgyalások a műkincsegyüttes többi részéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a Kormányinfón azzal indokolta, hogy jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Seuso-kincsek második részének megszerzéséről, jelentősen rontaná a kormány tárgyalási pozícióit, ha nyilvánosságra hoznák, kinek a segítségével szerezték meg, kikkel tárgyaltak, mennyit fizettek az első részért.

A kormányfõ 2014 márciusában bejelenti, hogy Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját. - Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Magyar Nemzet pert is indított az adatokért, de a tárgyaláson derült ki, hogy Lázár János 2013-ban 30 évre titkosította a Seuso-aktákat. Ezek szerint jelentősen elhúzódó alkudozásokra számítanak.

Forrás: Wikicommons

Lázár azt ígérte, ha minden részét megszerezték a kincseknek, akkor betekintést biztosítanak az érdeklődőknek a részletekbe. Legalábbis felülvizsgálják a most elrendelt 30 éves titkosítást. A miniszter hangsúlyozta, hogy most nem belföldi gazdasági érdekeket akarnak eltitkolni a választópolgárok és a sajtó elől.

A Seuso-kincseket a 70-es évek közepén találta meg Sümegh József, majd több darabját is megpróbálta eladni. Sümeghi 1980-ban rejtélyes körülmények között meghalt. Lázár szerint 2014 márciusban a kormány a római kori ezüst készlet kevésbé ismert darabjait szerezte meg, most pedig az ismertebb darabokról zajlanak a tárgyalások. A miniszter szerint nem kizárható, hogy a Seuso-kincseknek létezik egy harmadik része is. Csakhogy nem tudni, hogy a titokzatos harmadik részről tárgyalások miatt meg kell-e hosszabbítani az első két rész megszerzésére kiszabott hosszabítást, vagy mikor derül ki, hogy megvan az egész.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.