Csak akkor oldja fel a kormány a Seuso-kincsek 30 éves titkosítását, ha minden részét megszerezték

politika
2016 szeptember 15., 11:42
comments 71

Lázár János azt ígéri, felülvizsgálják a Seuso-kincsek megszerzésére vonatkozó 30 éves titkosítást. Nemrég ugyanis azért nem adták ki, hogyan költöttek el 4,5 milliárdot a műkincsekre, mert még zajlanak a tárgyalások a műkincsegyüttes többi részéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt a Kormányinfón azzal indokolta, hogy jelenleg is zajlanak a tárgyalások a Seuso-kincsek második részének megszerzéséről, jelentősen rontaná a kormány tárgyalási pozícióit, ha nyilvánosságra hoznák, kinek a segítségével szerezték meg, kikkel tárgyaltak, mennyit fizettek az első részért.A kormányfõ 2014 márciusában bejelenti, hogy Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját. - Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A Magyar Nemzet pert is indított az adatokért, de a tárgyaláson derült ki, hogy Lázár János 2013-ban 30 évre titkosította a Seuso-aktákat. Ezek szerint jelentősen elhúzódó alkudozásokra számítanak.Forrás: WikicommonsLázár azt ígérte, ha minden részét megszerezték a kincseknek, akkor betekintést biztosítanak az érdeklődőknek a részletekbe. Legalábbis felülvizsgálják a most elrendelt 30 éves titkosítást. A miniszter hangsúlyozta, hogy most nem belföldi gazdasági érdekeket akarnak eltitkolni a választópolgárok és a sajtó elől.

A Seuso-kincseket a 70-es évek közepén találta meg Sümegh József, majd több darabját is megpróbálta eladni. Sümeghi 1980-ban rejtélyes körülmények között meghalt. Lázár szerint 2014 márciusban a kormány a római kori ezüst készlet kevésbé ismert darabjait szerezte meg, most pedig az ismertebb darabokról zajlanak a tárgyalások. A miniszter szerint nem kizárható, hogy a Seuso-kincseknek létezik egy harmadik része is. Csakhogy nem tudni, hogy a titokzatos harmadik részről tárgyalások miatt meg kell-e hosszabbítani az első két rész megszerzésére kiszabott hosszabítást, vagy mikor derül ki, hogy megvan az egész.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.