Elképesztő megoldást találtak a finnek a hajléktalanságra: lakást adnak a hajléktalanoknak

külföld
2016 szeptember 15., 06:49
comments 208

Bevállt a finn kormány 2008-ban indított "Elsőként lakhatás!" című hajléktalanság felszámolását célzó programja. Ahogy arra a program nevéből már következtetni lehet, az alapelgondolás nagyon egyszerű:

mielőtt bármi mást kezdenének a hajléktalanokkal, előbb gondoskodnak arról, hogy ne legyenek hajléktalanok.

A program megalkotásakor abból indultak ki, hogy a hajléktalanok minden más problémáját - az addikciót, egészségügyi bajaikat, általános elhanyagoltságukat - egyszerűbb kezelni, ha már a lakhatásuk megoldott. És erre jobb megoldás a saját otthon, mint mindenféle átmeneti szállás.

Az eredmény kézzel fogható. Ahogy azt több független nemzetközi vizsgálat is megállapította, az elmúlt években Finnország az egyetlen európai ország, ahol csökkent a hajléktalanság. 2015 végén már csak 7000 egyedülálló hajléktalant tartottak nyilván, de ebbe a hétezerbe azokat is beleszámolják, akik amúgy nem az utcán élnek, hanem rokonoknál, barátoknál húzzák meg magukat. Ők pedig az összes hajléktalan 80 százalékát teszik ki.

Az adatok alapján az is egyértelmű, hogy a pozitív folyamatok az "Elsőként lakhatás!" program indulása után kezdődtek.

Egy ilyen programnak persze feltétele, hogy legyenek a hajléktalanoknak kiadható lakások. Finnországban ezt részben szociális bérlakásokkal, részben a piacon lévő értékesítetlen otthonok felvásárlásával oldották meg. Magyarországon a KSH legfrissebb, 2015-ös statisztikái szerint 560 ezer lakás, a teljes lakásállomány 12,7 százaléka áll üresen. (Via The Guardian)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.