Persányi szerint lehetőség lesz az építési területeken levő egészséges fák átültetésére

Persányi Miklós, a budapesti állatkert igazgatója és a Liget projekt tájépítésért felelős miniszteri biztosa (egyben volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter) bejelentette, hogy újraszámolta a zöldfelületi adatokat a Városliget átalakítási terveiben, és szerinte néhány százalékkal kevesebb lesz a burkolt felület, és növekedni fog a zöldfelület az átalakítás után – írja az Index.

Persányi azt is mondta, hogy

nem tudja megígérni, hogy nem fognak kivágni fákat, mert vannak beteg és balesetveszélyes, valamint értéktelen, invazív fajú fák.

Az Index megkérdezte, hány fa van a Városligetben, és ebből mennyi a beteg és balesetveszélyes, illetve invazív, értéktelen fa, de Persányi nem tudta megmondani, csak hogy egy idei felmérés szerint kb. 7000 darab fa van a Városligetben. Hogy az építési területeken levő egészséges fákkal mi lesz, arról Persányi azt mondta: lehetőség lesz az átültetésükre.

Persányi azt mondta, a mostani tervekben foglaltaknál még több zöldfelületet szeretne, ezért:

  1. lezáratná a Kós Károly sétányt, maximum gyalogosok és kerékpárosok mehetnének oda,
  2. feltöretné a Hősök tere kőburkolatát, hogy visszaállítsa az 1930-as évek előtti állapotot, amikor virágok, szökőkutak és pálmafák voltak a térkő helyén
  3. több fát szeretne a környéken a Dózsa György útra, a forgalommentesített Kós Károly sétányra és az Állatkerti körútra is

Persányi azt mondta, szeptember 21-én lesz a Liget Park Fórum első ülése, ahová kb. 100 civil, zöld, szakmai szervezet képviselőit hívta meg, például a Ligetvédőket. (Index)