Martin Schulz: Orbán nem partner a menekültválság megoldásában

"Elzárkózik a menekültválság közös megoldásától"

- mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Spiegel Online-nak adott interjújában, ami többek között Donald Trump esetleges győzelmének kockázatairól szólt, de jutott benne pár kedves mondat a magyar országvezetőnek is.

Martin Schulz. Fotó: AFP/FREDERICK FLORIN

A szocdem politikus szerint Jean Asselborni luxemburgi külügyminiszter messze túllőtt a célon, amikor a héten arról beszélt: Magyarországnak jelen vezetésével nincs helye az Európai Unióban, mert a vagdalkozás nem viszi előre a közös ügyet. De közben odamondott Orbánnak is, aki szerint "mindenből, a menekültválság megoldásából is kivonja magát."

A miniszterelnök viselkedését is kifogásolta: szerinte Orbán "nem szidalmazhatja kedvére uniós partnereit, így nem viselkedünk a másikkal." Schulz azt is mondta, aki szolidaritást vár el a finanszírozásban, attól elvárható ez a közös politikákkal kapcsolatban is.

Kitérő választ adott viszont arra, hogy járhat-e anyagi megvonás azoknak az országoknak, amelyek szabotálják a menekültválság közös megoldását. Az uniónak elsőként felül kell vizsgálnia költségvetési terveit, és majd csak utána érdemes vitát folytatni arról, büntethetőek-e pénzügyileg a nem szolidáris tagállamok. (Spiegel Online)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.