Nagyon sokan szüzek a japán fiatalok között

A szigetország demográfiai problémáiról sokat lehet olvasni: a rohamos tempóban öregedő társadalom és zuhanó gyerekvállalások miatt komoly kérdés, mi lesz a japán társadalommal pár évtized múlva.

És ugyan a kormány mindenféle eszközökkel próbálja házasságra és gyerekvállalásra ösztökélni a fiatalokat, a jelek szerint nem járnak sikerrel. A Washington Post idéz most egy kutatást, ami szerint a a házasságban nem lévő, 18 és 34 között japán férfiak 70, míg a nők 60 százalékának jelenleg nincs párkapcsolata. És ami még erősebb: közülük a férfiak 42 százaléka, míg a nőknek 44,2 százaléka szűznek vallotta magát.

Michel Gunther / Biosphoto

Ez abban a felmérésben derült ki, amit a helyi demográfiai hivatal végez el ötévente.

Japánban kormányzati vállalás is elhangzott azzal kapcsolatban, hogy 2025-re a jelenlegi nemzeti termékenységi rátát 1,4-ről 1,8-ra akarják felvinni. (Ez a szülőképes nőkre jutó születések átlaga.) Ehhez jobb szolgáltatásokat és adókedvezményeket ígérnek, de egyelőre nem sok sikerrel.

A legtöbb megkérdezett amúgy azt mondta, hogy majd valamikor akar házasodni. Csak még nem tudják, mikor.

Ez a jelenség amúgy a legtöbb fejlett országban megfigyelhető, csak nem ilyen rohamos tempóban, mint Japánban. Az ázsiai ország fiataljainak kiábrándultsága a szexből pedig régóta kedvelt témája a világsajtónak. (Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.