Előkerült egy művészettörténeti jelentőségű, eltűnt Vaszary-festmény - végig egy akadémiai intézet falán lógott

MŰVÉSZET
2016 szeptember 19., 13:02
comments 67

A háború óta elveszettnek hitték Vaszary János festményét, a Halászat a Balatonont. A galériájában már több elveszettként elkönyvelt magyar képet is bemutató Virág levéltárakban kezdett kutatni utána. Hogy a végén sikerrel járjon, de egészen furcsa formában. A festményt ugyanis egy igen ismert intézmény épületének a falán találta meg, ahol a mű az elmúlt évtizedeket is töltötte. Az intézmény a Tihanyi Limnológiai Intézet.

Vaszary és az intézet kapcsolata jól ismert tény volt, mivel a művészt annak idején felkérték, hogy az 1927-ben átadott kutatóbázis emeleti nagytermének a falára alkosson egy hatalmas, 8 méteres pannót, ami a Balaton élővilágát ábrázolja stilizált formában. Ennek ellenére elsikkadt a tény, hogy az eltűnt pannóval ellentétben végig a ház falát díszítő egyik kép szintén Vaszary alkotása, sőt igen fontos műve. (Az alant látható, korabeli fotó feliratával ellentétben ez nem freskó, vagyis a friss vakolatra festett festmény volt, hanem pannó, vagyis nagyméretű, falapra vagy kartonra alkotott, de a falra rögzített dekoratív műalkotás.)

A sikertől fellelkesült Virág most a hatalmas, elveszett képet is meg akarja találni. Ennek érdekes a sztorija, mert Vaszary a felkérés ellenére a két éves alkotómunka végén nem egy balatoni, hanem egy mediterrán tengeri flórát és faunát bemutató művet adott le, korallokkat, csíkos halakkal és pöttyös békákkal.

photo_camera A Mester a műtermében adja át az azóta elveszett képet.

Erről a szakértők sokáig azt hitték, hogy a világháborúban megsemmisült, Virág viszont olyan okiratokat talált, amik szerint 1959-ben még biztosan létezett, az Intézetből ekkor szállították el, hogy a költöztetés során nyoma vesszen.

A sztoriról ezt írta a We Love Balaton korábbi cikke:

Kotsis István szerint az ott dolgozó tudósok nem kedvelték Vaszary művét, mert „állandóan a stilizált állatok és növények neveinek megállapításával bajlódtak”. A kommunizmus évei aztán ezt a problémát is megoldották. Az 1950-es évek végén teherautón szállíttatták fel a vásznat Budapestre, az MTA székházába, ám az úton nyoma veszett Vaszary egyetlen állami megrendelésre készült művének. A mélység világa azóta sem került elő.

Mivel az alkotás igen nagy és túlélte mind a háborút, mind a Rákosi-rendszert, mind a forradalmat, eléggé életszerű, hogy máig meglegyen valahol. Magát a Limnológiai Intézetet átkutatták, ott biztosan nincs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.