Európa Tanács: rendszerszintű a romák diszkriminációja Magyarországon

2016 szeptember 19., hétfő 4:41
143

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének tanácsadó bizottsága készített ötven oldalas jelentést Magyarországról, amiben megállapítják, hogy

"a nemzeti kisebbségek képviselői általánosságban kedvező helyzetről számoltak be, azonban számos probléma vár még megoldásra, a romákat például rendszerszintű diszkrimináció éri az élet minden területén."

Az értékelés szerint a romáknak hátrányos megkülönböztetésben van részük

  • a lakhatás,
  • a foglalkoztatás,
  • az oktatás
  • és az egészségügy területén is.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

A jelentés figyelmeztet arra, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált a roma gyerekek iskolai szegregációja. A dokumentumban riasztónak nevezték a roma gyermekek diszkriminációjának fokozódását, ami a hatóságok által alkalmazott "felzárkóztató célú elkülönítés" eredménye.

A tanulmány szerint a romák foglalkoztatási adatai is komoly aggodalomra adnak okot, ők teszik ki a regisztrált munkanélküliek 25-30 százalékát. Az országban a foglalkoztatottaknak mindössze 2-2,5 százaléka roma, miközben a lakossági arányuk 7 százalék körül van. Az Európai Unió alapjogi ügynökségének felmérése szerint a romák 68 százalékát érte diszkrimináció a munkakeresés során az utóbbi öt évben.

Az Európa Tanács ajánlásokat is megfogalmazott a magyar hatóságok számára: a hatóságoknak dolgozniuk kellene a romák lakhatási körülményeinek, foglalkoztatási helyzetének és egészségügyi ellátásának javításán, illetve az iskolai szegregáció sürgős felszámolásán. Emellett biztosítani kellene, hogy az alapvető jogok biztosa a jelenleginél hatékonyabban láthassa el a feladatát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt