Európa Tanács: rendszerszintű a romák diszkriminációja Magyarországon

POLITIKA
2016 szeptember 19., 04:41
comments 139

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének tanácsadó bizottsága készített ötven oldalas jelentést Magyarországról, amiben megállapítják, hogy

"a nemzeti kisebbségek képviselői általánosságban kedvező helyzetről számoltak be, azonban számos probléma vár még megoldásra, a romákat például rendszerszintű diszkrimináció éri az élet minden területén."

Az értékelés szerint a romáknak hátrányos megkülönböztetésben van részük

  • a lakhatás,
  • a foglalkoztatás,
  • az oktatás
  • és az egészségügy területén is.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A jelentés figyelmeztet arra, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált a roma gyerekek iskolai szegregációja. A dokumentumban riasztónak nevezték a roma gyermekek diszkriminációjának fokozódását, ami a hatóságok által alkalmazott "felzárkóztató célú elkülönítés" eredménye.

A tanulmány szerint a romák foglalkoztatási adatai is komoly aggodalomra adnak okot, ők teszik ki a regisztrált munkanélküliek 25-30 százalékát. Az országban a foglalkoztatottaknak mindössze 2-2,5 százaléka roma, miközben a lakossági arányuk 7 százalék körül van. Az Európai Unió alapjogi ügynökségének felmérése szerint a romák 68 százalékát érte diszkrimináció a munkakeresés során az utóbbi öt évben.

Az Európa Tanács ajánlásokat is megfogalmazott a magyar hatóságok számára: a hatóságoknak dolgozniuk kellene a romák lakhatási körülményeinek, foglalkoztatási helyzetének és egészségügyi ellátásának javításán, illetve az iskolai szegregáció sürgős felszámolásán. Emellett biztosítani kellene, hogy az alapvető jogok biztosa a jelenleginél hatékonyabban láthassa el a feladatát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.