Európa Tanács: rendszerszintű a romák diszkriminációja Magyarországon

POLITIKA
2016 szeptember 19., 06:41

Az Európa Tanács kisebbségvédelmi keretegyezményének tanácsadó bizottsága készített ötven oldalas jelentést Magyarországról, amiben megállapítják, hogy

"a nemzeti kisebbségek képviselői általánosságban kedvező helyzetről számoltak be, azonban számos probléma vár még megoldásra, a romákat például rendszerszintű diszkrimináció éri az élet minden területén."

Az értékelés szerint a romáknak hátrányos megkülönböztetésben van részük

  • a lakhatás,
  • a foglalkoztatás,
  • az oktatás
  • és az egészségügy területén is.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
photo_camera MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A jelentés figyelmeztet arra, hogy az utóbbi időben egyre elterjedtebbé vált a roma gyerekek iskolai szegregációja. A dokumentumban riasztónak nevezték a roma gyermekek diszkriminációjának fokozódását, ami a hatóságok által alkalmazott "felzárkóztató célú elkülönítés" eredménye.

A tanulmány szerint a romák foglalkoztatási adatai is komoly aggodalomra adnak okot, ők teszik ki a regisztrált munkanélküliek 25-30 százalékát. Az országban a foglalkoztatottaknak mindössze 2-2,5 százaléka roma, miközben a lakossági arányuk 7 százalék körül van. Az Európai Unió alapjogi ügynökségének felmérése szerint a romák 68 százalékát érte diszkrimináció a munkakeresés során az utóbbi öt évben.

Az Európa Tanács ajánlásokat is megfogalmazott a magyar hatóságok számára: a hatóságoknak dolgozniuk kellene a romák lakhatási körülményeinek, foglalkoztatási helyzetének és egészségügyi ellátásának javításán, illetve az iskolai szegregáció sürgős felszámolásán. Emellett biztosítani kellene, hogy az alapvető jogok biztosa a jelenleginél hatékonyabban láthassa el a feladatát. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.