Franciaországban betiltják a műanyag evőeszközöket

környezetvédelem
2016 szeptember 19., 12:48
comments 105

Ezzel a világ első országa lettek, ahol meglépték ezt. Ugyanakkor a tiltás csak 2020-tól fog életbe lépni, addig van ideje felkészülni és átállni a vendéglátóknak és a gyártóknak.

A tiltás minden műanyag tányérra, evőeszközre és pohárra vonatkozik majd, kivéve amit komposztálható anyagokból gyártottak.

A váltás a zöldnövekedést elősegíteni próbáló energetikai váltások egyik eleme. Ide kapcsolódó döntés volt a műanyagzacskók betiltása a kiskereskedelemben.

A cél egyértelműen a környezeti terhelés csökkentése, ezzel pedig a klímaváltozás fékezése.

photo_camera Jasper White / Image Source

A műanyag evőeszközökkel szembeni kritikák elég közismertek: nem tudnak lebomlani, maximum csak apró darabokra törni, ezzel pedig komoly veszélyt jelentenek az élővilágra is. Ráadásul rendkívül költséges az előállításuk, évi sokmillió hordónyi olaj megy el gyártásukra.

A lépést Francois Hollande elnök jelentette be, aki szerint a cél, hogy Franciaország élen járó ország legyen az üvegházhatású gázok kibocsátása elleni küzdelemben.

Ugyanakkor a döntést nem nézték jó szemmel egyes brüsszeli szereplők, akik szerint ezzel sérülhet az árucikkek szabad mozgásának elve, hiszen műanyag evőeszközöket Franciaországon kívül is gyártanak bőven, amiket a jövőben nem lehet majd bevinni az országba forgalmazni.

Van is iparági szereplő, amelyik most pert tervez a tiltás ellen. A környezetvédők sem maradéktalanul elégedettek, szerintük 2020 túl sokára van és már előbb be kéne vezetni a tiltást. A környezetvédelmi miniszter, Segolene Royal szerint viszont a tiltásnak vannak szociális következményei, mivel főleg az alacsony keresetű családok vannak rászorulva a műanyag eszközökre, ezért is kell több idő az átmenethez, hogy ezzel kezdjenek valamit. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.