Saját forrását jelentené fel kémkedésért a Washington Post

külföld
2016 szeptember 19., 14:14
comments 115

Komoly kampány zajlik jelenleg éppen az Egyesült Államokban, hogy Barack Obama még leköszönése előtt adjon kegyelmet Edward Snowdennek. Snowden volt az, aki az NSA technikusaként rengeteg információt juttatott el újságíróknak arról, hogy az amerikai hírszerzés hogyan hallgatja le mit sem sejtő állampolgárok tízmillióit.

Snowden információiból négy lap profitált első kézből: a Guardian, a New York Times, az Intercept és a Washington Post. De a négyből csak három lap csatlakozott a kampányhoz, a Washington Post látványos különutat választott. Nem csak, hogy nem kérnek kegyelmet, hanem egyenesen szerkesztőségi cikkben kérik a vádemelést Snowden ellen.

A történet azért is pikáns, mert Snowden információinak hála nyert a Washington Post Pulitzer-díjat az NSA működését bemutató cikkeikért. Mondani se kell, korábban nem fordult még elő olyan, hogy egy lap így nyomja fel saját forrását, látványosan fel is bolydult most az amerikai újságírószakma.

Mert az egy dolog, hogy valaki nem helyesli Snowden tevékenységét: arról, hogy hol a magánszféra határa, mennyire van joga az államnak megfigyelés alatt tartani mit sem sejtő állampolgárait, gyengíti-e a belbiztonságot, aki ezzel kapcsolatos információkat napvilágra hoz, ezekről a kérdésekről van egy csomó izgalmas vita és sok lezáratlan kérdés is. De hogy egy újság a saját forrását támadja így be, az sehogy sem tűnik etikus lépésnek.

Azt a Washington Post szerkesztőségi állásfoglalása is elismeri, hogy az NSA eljárása jogszerűtlen volt, például mert megfelelő bírói felhatalmazások nélkül gyűjtötték a telefonhívások metaadatait. És nem csak megfigyelt személyekét, hanem sok tízmillió amerikai állampolgáráét.

Ugyanakkor a lap szerint Snowden az internetet monitorozó, teljesen legális keretek között működő program, a Prism működési részleteit is nyilvánosságra hozta. Mellette pedig olyan nemzetközi hírszerzési bevetések részleteit is bemutatta, mint a skandinávokkal történő együttműködés Oroszország ellen, Oszama bin Laden egyik beosztottja felesége elleni kémkedés vagy bizonyos Kína-elleni kibertevékenységek.

A WaPo szerint Snowdennek haza kéne mennie és a polgári engedetlenség legjobb hagyományaihoz csatlakozva hagynia kéne, hogy meggyőződése miatt börtönbe kerüljön. Szerintük Snowden saját hitelességének ártott, amikor a bujkálást választotta és elfogadta a menedéket Oroszországtól, miközben közismert, hogy Putyin általában nem kegyelmez azoknak, akik róla szivárogtatnak.

További részletekért az NSA-történet legfontosabb újságírójának, Glenn Greenwaldnak a cikkét érdemes elolvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.