Változó korok - változó kórok: a fertőző betegségek evolúciója

előadás
2016 szeptember 19., 14:07

A szeptemberi Budapest Science Meetup-on Müller Viktor (ELTE, Biológiai Intézet, Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszék) arról beszélt, hogy miért hibás a klasszikus nézet, miszerint előbb-utóbb a gazda és a fertőzést okozó parazita közötti kapcsolatok szelídülnek, illetve hogyan befolyásolhatja a fertőzéseket az emberi beavatkozás.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

A fertőző betegségeket élőlények - vírusok, baktériumok és egyéb organizmusok - okozzák, és az élővilág többi részéhez hasonlatosan őket is folyamatosan formálja, alakítja az evolúció, akárcsak a fertőzésnek kitett gazdaszervezeteket. A betegségek képét a kórokozók és gazdáik kölcsönhatásai határozzák meg, és a két fél változásával változhatnak maguk a betegségek is. Az előadásban történeti példákkal, emberi és nem emberi betegségekkel illusztrálva szemezgetünk azokból a hatásokból, körülményekből, amelyek "szelídíthetnek", vagy éppen "vadíthatnak" egy betegséget, kitérve azokra a hatásokra is, amelyeket emberi tevékenységgel, döntésekkel befolyásolhatunk.

A címlapi ábra egy tipikus retrovírus (mint például a HIV) életciklusát mutatja, forrása: Molecular Biology of the Cell 6. kiadás