Ma este évadnyitó Budapest Science Meetup!

meetup
2016 szeptember 08., 07:26

Ma este hétre várunk mindenkit a nyári szünet utáni első Budapest Science Meetup-ra, amely az MTA Könyvtár és Információs Központban kerül megrendezésre. Az előadásokban szó lesz a Proxima Centauri körül nemrég felfedezett Föld-méretű exobolygóról, fertőző betegségek evolúciójáról és felhőalapú egészségügyi fejlesztésekről.

Mint a legtöbb meetup-ra, a mienkre is lehet a meetup.com-on regisztrálni, illetve Facebook-on is. De nem kötelező. A részvétel természetesen ingyenes.

Részletes program:

Mit tudunk a Proxima Centauri b bolygóról?

Dobos Vera - MTA Konkoly Thege Csillagászati Intézet

Nemrég fedezték fel a hozzánk legközelebbi csillag, a Proxima Centauri bolygóját, mely a csillaga körüli úgynevezett lakható zónában kering. Az előadásban azt mutatom be, mit is jelent ez a lakhatóság, hogyan fedezték fel a bolygót, mit tudtunk meg róla, és milyen környezeti hatások nehezítik az élet kialakulásának lehetőségét.

Változó korok - változó kórok: a fertőző betegségek evolúciója

Müller Viktor - ELTE, Biológiai Intézet, Növényrendszertani és Ökológiai Tanszék

A fertőző betegségeket élőlények - vírusok, baktériumok és egyéb organizmusok - okozzák, és az élővilág többi részéhez hasonlatosan őket is folyamatosan formálja, alakítja az evolúció, akárcsak a fertőzésnek kitett gazdaszervezeteket. A betegségek képét a kórokozók és gazdáik kölcsönhatásai határozzák meg, és a két fél változásával változhatnak maguk a betegségek is. Az előadásban történeti példákkal, emberi és nem emberi betegségekkel illusztrálva szemezgetünk azokból a hatásokból, körülményekből, amelyek "szelidíthetnek", vagy éppen "vadíthatnak" egy betegséget, kitérve azokra a hatásokra is, amelyeket emberi tevékenységgel, döntésekkel befolyásolhatunk.

Felhőalapú egészségügyi fejlesztések

Bencsik Péter - GE Healthcare

Az egészségügyi ellátó modell átalakul: a beteg helyeződik a központba, együttműködő rendszerek kiépítésére van igény. A várható élettartam növekedésével a 60 évesnél idősebbek száma 2050-re meghaladja a 2,1 milliárd főt, a jelenlegi szám dupláját. Ezzel párhuzamosan egyre több eszköz csatlakozik a hálózatra, előrejelzések szerint 2020-ra az IoT eszközök száma megközelíti a 30 milliárdot. Mindez összefügg a kezelt egészségügyi adat mennyiségének robbanásszerű növekedésével, ami az informatikát is új kihívások elé állítja, de az egészségügyi ellátó rendszert is megterheli. Az adatok kezelése, elemzése, diagnózis alkotása, betegségek előrejelzése a felhőalapú megoldásokkal fog történni. Más cégek mellett a GE Healthcare is önálló felhőplatform fejlesztésébe kezdett Health Cloud néven, jelentős részben magyarországi központjában hazai informatikusok és orvosszakmai partnerek közös munkájában. Előadásomban a kihívások mellett a fejlesztési irányokba nyújtok bepillantást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.