A diplomások családdal, a szakmunkások egyedül mennek inkább külföldre

migráció
2016 szeptember 21., 05:24
comments 115

Részletes tanulmányt készített a kivándorló magyarokról a KSH két munkatársa, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

A tanulmány szerint az utóbbi évtized magyar kivándorlói az itthon élő népességnél átlagosan iskolázottabbak, fiatalabbak, többségében nem házasok, és több közöttük a férfi.

Sok közöttük a szakmunkás és felsőfokú végzettségű – vagyis a munkaerő-piaci szempontból legfontosabb emberek hagyják el az országot.

Néhány érdekes adat:

A diplomások inkább családdal mennek, a szakmunkások inkább hátrahagyják a családot és ingáznak.

A legtöbben ezekbe az országokba mennek:

  • Németország 38%,
  • Nagy-Britannia: 23%,
  • Ausztria: 14%.

Valamivel több a férfi a külföldön dolgozó magyarok között (55% az arányuk), de ez országonként nagyon változó. Míg Németországban a férfiak aránya 62%, addig Olaszországban a nőké 72%, és Ausztriában, Hollandiában, Spanyolországban és Belgiumban is több magyar nő dolgozik, mint férfi.

Az egy évnél régebben kint dolgozóknak már 65%-a férfi, és több mint 70%-uk 35 és 59 év között van.

A kint élők 91%-a dolgozik, vagyis egyértelműen munkáért mennek a magyarok külföldre.

Az adatokat három helyről szedték össze a kutatók: a 2011-es népszámlálás adataiból, a külföldi bevándorlás- és munkaügyi statisztikákból, és egy saját, a KSH népességtudományi intézete által készített kutatásból. (mno)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.