Kína elveszthette az irányítást az űrállomása fölött, ami 2017-ben a Földbe csapódhat

2016 szeptember 21., szerda 12:27
83

Kína első űrállomása az előrejelzések szerint 2017 második felében csapódhat majd be a Földre, ugyanis egyre nagyobb a gyanú űrszakmai körökben, hogy a kínai űrhivatal egyszerűen elvesztette az irányítást a 8,5 tonnás modul fölött.

A Tiangong-1 névre keresztelt űrállomást még mind a növekvő kínai gazdaság szimbólumaként engedték útjára 2011-ben, ugyanakkor mostanra be is teljesítette küldetését és várhatóan 2017 második felében újra a Föld atmoszférájába fog érni.

Várhatóan az állomás legtöbb darabja egyszerűen elég majd zuhanás közben. A visszazuhanás tényét most már a kínai űrhivatal munkatársai is megerősítették, ezzel igazolva azokat a hónapok óta keringő pletykákat, hogy Kína többet már nem tudja irányítani a 10 méteres modult.

Fotó: Li junfeng

A visszazuhanás azért is problémás forgatókönyv, mert ilyenkor megjósolhatatlan, hogy az állomásmodulból mennyi marad meg a zuhanás közben, illetve hogy pontosan hol fog földet érni. Egészen a becsapódást megelőző 6-7 óráig lehetetlen ilyenkor pontosan megmondani, hol lesz a csapódás helye. És ilyenkor elég egy apró változás az atmoszferikus körülményekben, és máris kontinensnyit változhat a földet érés helye.

A Guardian megkérdezett amerikai asztrofizikusokat, akik szerint ugyan várhatóan az űrállomás nagy része elég majd zuhanás közben, de egyes darabok, például a hajtómű olyan tömör, hogy nem fog teljesen megsemmisülni. Ezek várhatóan mintegy százkilós tömegként érkezhetnek majd meg a Földre.

Ugyanakkor pár alkatrészről van csak szó, azaz tömegkatasztrófa nem várható, viszont egy-egy leszakadt fémdarab balesetet így is okozhat majd.

A kínai űrhivatal illetékesei folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és ha szükséges lesz, nemzetközi jelentést is ki fognak adni. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt