Szijjártó Péter New Yorkban tárgyalt az orosz külügyminiszterrel

politika
2016 szeptember 22., 14:06

A magyar diplomácia vezetője a találkozó előtt azt mondta: „Be kell látnunk, hogy Oroszország továbbra is nagyon komoly hatással van Magyarország és Közép-Európa jövőjére. Ha valaki ezt el akarná tagadni, csak kárt okozna, érdemes a realitásokkal számolni, érdemes a valóságra alapozni a külpolitikánkat és a regionális politikánkat.”

Szijjártó Péter szerint Oroszországnak továbbra is komoly hatása van – és lesz is – Magyarország, illetve a közép-európai térség helyzetére, ugyanis ha az Egyesült Államok és Oroszország nem tud megállapodni a szíriai rendezésben, akkor a bevándorlási válság még súlyosabban érinti majd Közép-Európát és benne természetesen Magyarországot, mert ha a szíriai válságot nem sikerül megoldani, akkor a Szíriában élő sok millió menekült és humanitárius segélyen élő ember a reménytelenségben megindul majd Európa felé.

Fotó: KKM / MTI
photo_camera Fotó: KKM / MTI

„Ezért bízunk abban, hogy az oroszok és az amerikaiak az elmúlt napok sikertelenségei ellenére is megállapodnak a szíriai rendezésben” – mondta Szijjártó, aki szerint történelmi tapasztalatainkból mi azt is tudjuk, hogy ha Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor mindig Közép-Európa húzta a rövidebbet, ezért nekünk, magyaroknak, az az érdekünk, hogy Európa nyugati és keleti fele között kiegyensúlyozott együttműködés legyen, Európa és Oroszország között normális párbeszéd legyen, és a transzatlanti közösség és Oroszország között korrekt kapcsolatrendszer jöjjön létre.

Mi ehhez úgy tudunk hozzájárulni, hogy továbbra is korrekt és konstruktív kapcsolatot tartunk fenn Oroszországgal, „ez Magyarország érdeke, ez Közép-Európa érdeke, de ez egész Európa érdeke is” – mondta Szijjártó Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.