Szócska Miklóst jelöli Magyarország a WHO élére

Szócska Miklóst jelöli a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO élére. Szócska orvos, 2010 és 2014 közötti második Orbán-kormány egészségügyi államtitkára volt.

A WHO 2017 májusában választ új vezetőt, és bárki is nyerjen, sok dolga lesz, a szervezetet ugyanis eléggé megtépázták az elmúlt pár év történései. Sok kritikát kaptak, amiért nem léptek fel elég gyorsan és elég hatékonyan az ebola-vírus legutóbbi megjelenésekor Afrikában, és több kritikus szerint a zika-fenyegetettséget sem kezelték megfelelően.

Szócska mellett 3 férfi, és két nő pályázik a posztra:

  • Tedros Adhanom Ghebreyesus, Etiópia korábbi egészségügyi és jelenlegi külügyminisztere,
  • Flavia Bustreo olasz orvos, aki most is a WHO egyik felsővezetője,
  • Philippe Douste-Blazy francia kardiológus, aki kétszer volt az országa egészségügyi minisztere, azóta pedig több ENSZ-féle egészségügyi programban is dolgozott vezető pozícióban,
  • David Nabarro brit orvos, az ENSZ kijelölt ebolaügyi szakértője, aki jelenleg az ENSZ koleraellenes orvosi misszióját vezeti Haitin,
  • Sania Nishtar pakisztáni kardiológus, aki 2013 és 15 között országa oktatási és tudományos ügyekért felelős miniszere volt, majd Pakisztán sikertelenül jelölte az ENSZ Menekültügyi Főigazgatóságának élére.
Szócska és Giró-Szász András korábbi kormányszóvivő. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Szócskáról a jelölteket bemutató Science magazin is megjegyzi, hogy a többi jelölthöz képest nemzetközi szinten kevésbé ismert. (Science)

Én már csak négy Szócskát üzenek:

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.