Kisebb börtönbüntetéseket kaptak első fokon az Eclipse vezetői

Az Eclipse-ügy tizenkét vádlottja közül nyolcat adócsalás miatt letöltendő börtönre elítéltek ma első fokon, jelenti az MTI. A kiszabott letöltendők kettő és négy év között terjednek. Az ítélet nem jogerős.

Aki már nem emlékszik az Eclipse ügyre, egy rövid összefoglaló: ez a cég 2003-ban indult, Deák Endre és Püski László voltak tulajdonosai (előbbi a LaSalle nevű bukott brókercég vezetője volt, utóbbit azzal vádolták, hogy Oroszországnak kémkedett), és az egész

egy igazi nagykoalíciós lenyúlásról szólt.

A cég sorozatosan milliárdokat (összesen vagy 20 milliárdot) akasztott le az államról – jelentős részét, legalább 6,8 milliárdot titkos közbeszerzéseken –, cserébe készített egy teljesen használhatatlan autó-eredetiségvizsgáló szoftvert, ami egyedül arra volt jó, hogy vesződséget okozzon az autósoknak.

A cég vezetői vagy 15 milliárd forint készpénzt tüntettek el. Amikor a rendőrök 2010 márciusában lecsaptak, minimális mennyiségű készpénzt, néhány sportkocsit és 8 milliárd forint fiktív számlát találtak.

Érdekesség, és a magyar ügyészségre teljesen jellemző, hogy az Eclipse-ben közbeszerzésekért projektvezető volt Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka, ehhez képest ki sem hallgatták. De a cég irodát bérelt Pintér Sándor egyik cégétől, és Pintér több bizalmasa (Eiselt György, Ignácz István) is fontos szerepet vitt a ügyben, az ajándék-Mercedeseket kapó Eiselt felfüggesztett kapott, Ignácz vádlott sem lett. A nyomozás során leváltották az ügyészt, és több nyomozót is félreállítottak.

Az eddigi tárgyalások egyébként titkosak voltak, 2013-ban egyszer már bizonyíték hiányában felmentették az ügy összes szereplőjét, de a Kúria visszaküldte az ügyet elsőfokra.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.