Nincs az a nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadás, ami Balog Zoltánékat eltántorítaná attól, hogy Orbán Viktort belerakják a történelemkönyvbe

politika
2016 szeptember 27., 06:43
comments 134

Pontosan kik és miért minősítették és engedélyezték Horváth Péter és lspánovity Márta Történelem 8. című tankönyvét, milyen minősítést kapott a könyv, és pontosan hány diák tanul ezekből? – tette fel a kérdést a parlamentben az LMP-s Ikolity István.

Ez az a történelemtankönyv, amiben nem is egyszer, hanem háromszor is felbukkan Orbán Viktor, egyik alkalommal a tavalyi beszédébéből kell a szerencsétlen diáknak levezetnie, miért van igaza a Miniszterelnök Úrnak migránsügyben. Ezt egyébként Ikolity nem említi meg a kérdésben.

Ezért érdekes, hogy Balog Zoltán ezzel zárja válaszát: „A modern magyar köznevelés fontos eleme, hogy önálló gondolkodásra és a valóság olykor kritikus szemléletére nevelje a fiatalokat,

és ettől még az Ön nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadása sem fog eltántorítani minket.”

A miniszter maga hozza szóba Orbánt, kérdés nélkül. Szerinte:

A történelemi fejezeteket követően a társadalmi és állampolgári ismeretek feldolgozásához a tankönyv problémaközpontúan közelít meg több témakört is, mint például a globalizáció jelenségét. Ebbe a részbe került be szemelvényként Orbán Viktor beszéde is más politikusok beszédeivel együtt. Az idézet célja nem kész válasz megtanítása, hanem a kérdés alapos vizsgálatához való kiindulópont, vitaindítás, amelyet a pedagógus saját pedagógiai munkája során felhasználhat vagy elhagyhat.

Mindenki nézze meg maga, mennyire bátorít kritikai viszonyulásra az Orbán-szemelvény alatti három kérdés:

A képviselő kérdéseire ("pontosank kik...", "pontosan hányan...") egyébként nem ad választ a miniszter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt