Letelepedési kötvények? Szaros kis történet, mondja a fideszes EP-képviselő

2016 szeptember 29., csütörtök 6:27
125
  Schöpflin György. Fotó: A képviselő Facebook-oldaláról

Orbán Viktor nem finomkodik, ha migránsokról kell beszélni - kivéve, ha van elég pénzük. Így kezdődik a Politico cikke a népszavazás legszebb csavarjáról, a letelepedési kötvények burjánzásáról az idegenellenes kampány közepén.

A cikk megjegyzi, miközben Orbán politikájának középpontjába állította a migráció elleni harcot, csendben EU-s letelepedési engedélyeket, ezzel pedig a vízummentes mozgás lehetőségét árulja EU-n kívüli állampolgároknak 300 ezer euróért.

A kötvényeket Ororszországban, Kínában, Törökországban, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Öböl-országokban is hirdetik. Hasonló kötvényprogram egyébként létezik több uniós országban Spanyolországtól Máltán keresztül Ausztriáig.

A magyar program viszont azért különleges, mert a kötvény árát öt év alatt a vásárlók nagy részben (a jutalékon kívül) visszakapján az államtól.

"Ez a legjobb dolog, amivel szabadon utazhatok az EU-ban"

- lelkendezett egy bangladesi üzletember a Politicónak. Azt mondta, a legfőbb vonzerő számára ez volt, mert egyébként bangladesiként problémás az utazás az EU-n belül. 3659 ember igényelt eddig letelepedési engedélyt, ebből 3649 meg is kapta.

Ana Gomes portugál szocialista EP-képviselő szerint az ilyen üzletek aláássák a Schengen-övezet integritását. Schöpflin György fideszes EP-képviselő viszont a Politicónak azt mondta:

"Ez egy jelentéktelen program, és teljesen követi az európai mainstreamet. Ha hírszerkesztő lennék, azt mondanám, ez csak egy szaros kis sztori."

"Chickenshit issue", fogalmazott egészen pontosan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt