Kezet fogott az izraeli kormányfő a palesztin vezetővel Simon Peresz temetésén

külföld
2016 szeptember 30., 09:53
comments 131

Hat éve nem találkozott nyilvánosan Izrael és a Palesztin Hatóság vezetője, két éve teljesen befagyasztották a béketárgyalásokat, de péntek délelőtt legalább egy jelképes gesztus történt: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fogott Mahmud Abbasz palesztin vezetővel Simon Peresz temetésén.

Netanjahu tiszteleg Peresz koporsójánál. Fotó: AFP/Nurphoto
photo_camera Netanjahu tiszteleg Peresz koporsójánál. Fotó: AFP/Nurphoto

Simon Peresz kétszer volt Izrael miniszterelnöke, és a 90-es években zsidó oldalról kulcsszerepe volt a palesztinokkal folytatott béketárgyalások vezetésében. Az oslói folyamatnak is nevezett egyeztetések ugyan nem hoztak hosszú távú békét, de legalább elindult a közvetlen tárgyalás arról, hogyan jöhetne létre egy teljes értékű palesztin állam Izrael mellett. Az akkori erőfeszítéseiért Peresz, Jichak Rabin és Jaszer Arafat is Nobel békedíjat kapott. A 93 éves izraeli politikus szerdán halt meg.

Balról jobbra: Juli-Joel Edelstein, az izraeli parlament elnöke, Reuvlin Rivlin izraeli elnök, Barack Obama amerikai elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Fotó: AFP PHOTO / menahem kahana
photo_camera Balról jobbra: Juli-Joel Edelstein, az izraeli parlament elnöke, Reuvlin Rivlin izraeli elnök, Barack Obama amerikai elnök, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Fotó: AFP PHOTO / menahem kahana

Peresz temetésén a világ sok vezető politikusa vett részt, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Orbán közvetlenül Mahmud Abbasz mellett kapott helyet, a palesztin másik szomszédja Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke volt.

Tusk, Abbasz, Orbán. Fotó: AFP PHOTO / ABIR SULTAN
photo_camera Tusk, Abbasz, Orbán. Fotó: AFP PHOTO / ABIR SULTAN

A temetésen Netanjahu arról beszélt, hogy ugyan politikai riválisa volt Peresznek, és sokat vitatkozott vele azon, hogy nem szabad idő előtt békét kötni, de a végső céljuk ugyanaz volt. Netanjahu szerint a háború is a békéért szükséges.

photo_camera Bill Clinton volt amerikai elnök. Fotó: AFP / ABIR SULTAN

Beszélt Bill Clinton volt amerikai elnök is, aki a 90-es években támogatta Peresz béketárgyalásait. Így búcsúzott Peresztől: "Izrael legragyogóbb diákjaként kezdte az életét, majd legjobb tanára és végül legnagyobb álmodozója lett".

Barack Obama jelenlegi amerikai elnök zárta a beszédeket, ő Nelson Mandelához és II. Erzsébet angol királynőhöz hasonlította Pereszt, mint a 20. század egyik legnagyobb alakját, akit személyesen is ismerhetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.