Kósa Lajos szavaiból is kiderült, felesleges színjáték ez a népszavazás

POLITIKA
2016 október 02., 11:04
comments 197

A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután vasárnap Debrecenben leadta szavazatát, megismételve ezzel Orbán Viktor délelőtti szavait.

A Fidesz vélhetően a nem túl biztatóan alakuló részvételi adatok miatt váltott át ebbe a kommunikációs üzemmódba a nap folyamán, gyakorlatilag azt közölve, hogy teljesen felesleges volt az elmúlt hónapok elképesztő uszítókampánya és az elköltött több mint tízmilliárd forint, mert nem számít az sem, ha nem lesz érvényes a népszavazás.

Kósa Lajos - aki feleségével és két lányával érkezett a voksolásra - nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek, vagy igenek lesznek-e többségben.

Ha a nemek győznek, akkor a parlament jogalkotásba kezd, amivel megakadályozza, hogy "illegális, kötelező betelepítési kvóta legyen Magyarországon" - közölte.

photo_camera MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez lehet Alaptörvény-módosítás, törvénymódosítás, sarkalatos törvény, sima feles törvény, országgyűlés határozat, vagy kötelező mandátum adása a kormánynak - részletezte a közjogi lehetőségeket Kósa Lajos.

"Ha az igenek lesznek többségben, akkor pedig lemond a kormány és a Fidesz-frakció" - tette hozzá a frakcióvezető, megjegyezve, hogy ebben az esetben előrehozott választásokat kell kiírni. Ezt a trükköt pár napja találta ki a frakcióvezető, a lényege, hogy mivel elsöprő többségben lesznek úgyis a nemek, ezzel próbálják meg becsábítani az igen-szavazókat, hátha ezzel viszik 50 százalék fölé a részvételt.

Kósa Lajos biztatónak nevezte a 11 órás választási részvételi arányokat, amely szerinte lépést tart, csupán egy-két százalékkal marad el a korábbi szociális népszavazás adataitól. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.