Molnár Gyula: Magyarországon az elmúlt pár hónapban nem volt kormányzás, a Fidesz csak a migránsokról beszélt

POLITIKA
2016 október 02., 18:02
comments 120

Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón értékelte a a kvótanépszavazás eredményét. A fő mondanivalója az volt, hogy a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a népszavazás szinte biztosan eredménytelen lett.

Molnár szerint pedig, ha egy érvénytelen népszavazás után a kormány úgy tesz, mintha az eredmény bármire is felhatalmazná őket, akkor

alkotmányellenesen cselekednek.

Hiszen ebben az esetben a fideszes politikusok a saját maguk által írt Alaptörvényben és a választási törvényben foglaltakat hagynák figyelmen kívül.

Az MSZP kezdeményezni foga azt is, hogy a parlamentben álljon fel egy bizottság, ami kivizsgálná, hogy a kormány pontosan hogyan is szórt el 11 milliárd forintnyi közpénzt a kvótakampányra, ami ráadásul egy eredménytelen népszavazáshoz vezetett.

Ettől függetlenül a párt be fog nyújtani a parlament elé egy menekültekkel kapcsolatos törvénycsomagot.

„Magyarországon az elmúlt pár hónapban nem volt kormányzás, a Fidesz csak a migránsokról beszélt”

- mondta Molnár. Szerinte október 3-tól vissza kell térni a normalitáshoz, és végre az igazán fontos problémákról kell beszélni, az egészségügy és az oktatás katasztrofális helyzetéről vagy a nyugdíjak biztosításáról.

Az MSZP stratégiája a 2018-as választásokra, hogy „a jelenlegi kormányzás veszteseiből kovácsolnak többséget”. Molnár szerint, ezen a népszavazáson a távolmaradás is politikai tett volt, így a referendum megmutatta, hogy le lehet győzni Orbán Viktort. 2018-ban ezért az MSZP is győzelemre készül.

De a pártelnök szerint belátják azt is, hogy a Fidesz ellen egy kihívó kell 2018-ban, ezért összefogásra van szükség.

„Az MSZP az új köztársaságot előkészítő szövetség meghatározó ereje kíván lenni.”

Molnár szerint a 2018 után hatalomra kerülő új kormánynak új alkotmányt és új választási törvényt kell írnia, teljesen új alapokra kell helyeznie a magyar politikai rendszert, hogy Fidesz gyűlöletkormányzása helyett a valódi problémákra tudjanak koncentrálni.

Molnár arról is beszélt, hogy a szocialisták részt vesznek a közös október 23-i ellenzéki megemlékezéseken. Ezen kívül az ellenzéki összefogás első lépéseként javasolják, hogy

a tavaszi köztársaságielnök-választáson a demokratikus pártok közös jelöltet állítsanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.