"Terroristák a férjem agyában" - Robin Williams utolsó évéről írt özvegye

Egészségügy
2016 október 02., 05:54
comments 35

Hosszú, érzelmekkel teli cikkben foglalta össze Robin Williams özvegye, Susan Schneider Williams, hogy min ment át férje élete utolsó évében, amíg megpróbálta felvenni a harcot egy végül legyőzhetetlennek bizonyuló betegséggel. Az amerikai színész végül 2014 augusztusában öngyilkos lett.

A Terroristák a férjem agyában című írás a Neurology című szakfolyóiratban jelent meg, és Schneider azt meséli el benne, hogyan nem ismerték fel férjénél a "kevéssé ismert, de halálos" betegséget, a Lewy-testes betegséget (LBD). Az agy állományának pusztulásával járó betegség a demencia egy formája, főleg, de nem kizárólag időskorban jelentkezik.

A férjem a neuronjai kicsavart alakzatának csapdájába esett, és bármivel próbálkoztam, nem tudtam onnan kirángatni.

- írja Schneider. A színész 2013 második felétől kezdve kezdett el több, látszólag nem összefüggő tünettől szenvedni: megjelent nála a gyomorégés, az alvászavar, forgatás közben pedig pánikrohama is volt, egyre kevésbé tudta megjegyezni a szövegét.

Susan Schneider és Robin Williams 2012-ben (Theo Wargo/Getty Images/AFP)
photo_camera Susan Schneider és Robin Williams 2012-ben (Theo Wargo/Getty Images/AFP)

Az Éjszaka a múzeumban 3. forgatása közben Williams már egyetlen soros szöveget sem tudott megjegyezni néha, pedig három évvel korábban még napi több előadást is végig tudott vinni a Broadwayen egyetlen hiba nélkül. Schneider cikke szerint az, hogy vesztette el a memóriáját és az, ahogy képtelen volt kezelni a szorongását, pusztító volt Williams számára.

"Azt kívántam, bárcsak tudná, mi okozza a szenvedését, hogy nem a szíve, a lelke, a jelleme gyenge." - írta minderről egykori felesége. A férfi fokozatosan vesztette el irányítást az elméje felett, de közben ennek tudatában is volt. Emlékezet rá, hogy valakinek tudta a nevét régebben, de a név már nem ugrott be neki. És ez az érzés felemésztette. Ezen semmiféle intelligencia vagy szeretet nem tudott segíteni, írja Schneider.

Ez az időszak hosszú és traumatikus volt a férfi számára, akinek betegségét csak halála után diagnosztizálták. Schneider a diagnózis után úgy döntött, mindent meg akar tudni erről a betegségről. Ezt a cikket is azért írta meg, hogy erőt adjon másoknak és hogy szeretett férjének halálának legyen értelme. Írásával a doktorokra is akar hatni, hátha ha a nagyobb figyelem jut az LBD-betegségekre, a jövőben másoknál hamarabb sikerül majd diagnosztizálni. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.