Vége a népszavazásnak, most mi lesz?

Negyed órája véget ért a népszavazás, az ország 3177 településén 10331 szavazókörben szavazhatott az a kábé 45 százaléknyi választó, akit eléggé érdekelt ez.

Ezekben a percekben a szavazókörökben a választási bizottságok ellenőrzik az urnák sértetlenségét. Ha hibát találnak, azt jegyzőkönyvezniük kell, de ők maguk mérlegelhetik az eset körülményeit figyelembe véve, hogy a sérült urna tartalmát belekeverik-e a többi szavazat közé, vagy sem.

Először a mozgóurnákat bontják fel, és megkeresik az ellenőrző lapot - annak hiányában az urnába leadott összes szavazat érvénytelen. Ezt megismétlik a szavazóköri urnával.

Ezután kezdik csak vizsgálni a szavazólapokat. Első körben kiválogatják azokat, amelyek nincsenek lepecsételve, így érvénytelenek. Utána leválogatják a lepecsételt, de más okból érvénytelen szavazatokat.

Ezután kezdődik csak a tényleges számlálás, ami most egyszerű lesz - két halomba kell rendezni a szavazólapokat az adott válasz alapján. A szavazatokat legalább kétszer átszámolják - egészen addig, amíg kétszer ugyanaz az eredmény jön ki. Majd az összesített eredményt megküldik a Nemzeti választási bizottságnak. (Via MTI)