Meghalt Michal Kováč, Szlovákia első elnöke

GYÁSZ
2016 október 05., 19:52
comments 74

Néhány napig tartó kórházi kezelés után, 86 éves korában, szerdán este szívelégtelenség következtében meghalt Michal Kováč, az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság első elnöke.

A már egy ideje betegeskedő, évek óta Parkinson-kórban is szenvedő egykori politikust hirtelen rosszullét után, szív és érrendszeri panaszokkal a múlt pénteken vitték a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályára. Michal Kovac, Bill Clinton és Vaclav Havel 1995-ben - Fotó: AFP/Paul J. Richards

Michal Kováč 1930-ban született a Homonnához közeli Lubiša községben. Tanult a homonnai kereskedelmi akadémián, majd a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1967 és 1969 között Kubában tanított, majd a londoni Vállalkozói Bank igazgatóhelyettese lett. 1969-ben visszahívták Londonból, egy évvel később pedig kizárták a kommunista pártból. 1970–1978 között újra a Csehszlovák Állami Bank alkalmazottja volt, a pénzintézet egyik pozsony-óvárosi kirendeltségének hivatalnokaként.

1978-tól 1989-ig a pozsonyi székhelyű Pénz- és Hitelügyi Kutatóintézet tudományos munkatársaként dolgozott. Ezután felkérést kapott a bársonyos forradalom vezetőitől a nagypolitikába történő belépésre. 1989 decemberétől 1991 májusáig a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság szlovák tagköztársasága kormányának pénzügyminisztere volt.

Michal Kovác 1993 és 1998 között töltötte be a szlovák államfő tisztét.

1995-ben külföldre hurcolták másodszülött fiát, ifj. Michal Kováčot, ezzel akarták elérni, hogy az elnök lemondjon. Fia elrablásának ügye mindmáig kivizsgálatlan az 1998-ban Mečiar kormányfő által adott amnesztia miatt.

Mandátuma lejárta után a politikától visszavonult életet élt. (MTI/Paraméter.sk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.