Orbán még közelebb akar kerülni Kínához és kommunistáihoz

politika
2016 október 06., 09:39

"Stratégiai partnerségi szintre"

emelné Közép-Európa és Kína kapcsolatait Orbán Viktor magyar miniszterelnök kínai kommunista vendégei előtt Budapesten, "ahol Dialógus Kína és a Közép-Kelet-Európai Politikai Pártok Között" címen tartottak konferenciát - adta hírül az MTI.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Kína - Közép- és Kelet-Európa Politikai Pártok Dialógusa fórumon a budapesti Intercontinental szállóban 2016. október 6-án...MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán remek beszédet mondott. Térségünket és Kínát egyaránt a bolygó legdinamikusabban fejlődő térségeként jellemezte, és Kínáról volt egy különdíjas mondata is:

"El kell fogadni, hogy nem lehet sikeres az emberiség úgy, hogy annak legnagyobb országa nem sikeres."

Egymás kultúrájának feltétlen tiszteletéről, kölcsönös érdeklődésről és előnyökrő volt szó - mindenről, amiről Orbán keleti hízelgései során hallani szoktunk. Konkrétumként a "Selyemút" újjáépítéséről, és a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéséről beszélt, majd frappánsan úgy foglalta össze a lényeget, hogy

"ma már nyilvánvaló, hogy a világgazdaság súlypontja Nyugatról Keletre, az Atlanti-óceán térségéből a Csendes-óceán térségébe helyeződik át."

Volt még egy nagyon izgalmas, bár nem újszerű csapásiránya a beszédnek, ez pedig az ún. demokrácia-export megtagadása volt.

"Úgy kell megértenünk egymást, hogy nincs igényünk arra, hogy a másik megváltoztassa saját magát"

- tisztázta Orbán, hogy Magyarország nem ül fel az amerikai módinak, és hogy még világosabb legyen, mindezt lekerekítette azzal, hogy Magyarország azonban "nem híve a különböző politikai és gazdasági rendszerek exportjának".

"A kínai politikai berendezkedés a kínai népre tartozik, éppen úgy, mint Magyarországé a magyarokra" - ismételte elújra, hogy biztosan értsék a jelenlévők kommunisták is a tisztelet szavait, mielőtt átadta nekik a felszólalás lehetőségét.

Több kínai prominens is beszélt a konferencián, köztük Liu Jün-san, a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának tagja is, aki szintén a kultúrák egymás mellett élésének, a tiszteletnek, az együttműködésnek, a gyümölcsöző kapcsolatoknak és a politikai bizalomnak a fontosságát hangsúlyozta, teljes egyetértésben a magyar miniszterelnökkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.