Dinamikus meditáció és diszkópunk a mai magyar sorskérdésekről

zene
2016 október 09., 14:52
comments 35

A (halál;orgazmus) még az amúgy mostanában nagyon vibráló és sokszínű hazai rock/punk színtérről is ki tud tűnni: a magukat leginkább diszkópunk stílusba soroló zenekarnak dalaiba főleg lét- és társadalomelméleti kérdések keverednek, mellé pedig koncerteken is nehezen felejthető színpadi jelenlétet mutatnak fel.

Most megjelent harmadik lemezüknek, a DINAMIKUS MEDITÁCIÓNAK a B oldala, ami most itt debütál alant.

A salgótarjáni gyökerű zenekart 2012-ben alapította Pintér Gergő énekes, Csank László basszusgitáros és Gressai Ferdinánd dobos, majd a következő évben csatlakozott hozzájuk Kocsis Szilveszter billentyűkkel.

Harmadik, DINAMIKUS MEDITÁCIÓ című lemezüket két részletben jelent meg, az A oldal még júliusban, itt pedig a B oldal. Ami pluszban érdekesség, hogy a B oldal sávjait tartalmazó vincseszter összeomlása után közösségi finanszírozás segítségével sikerült megmenteni a számokat. Lemezbemutatójuk jövő pénteken lesz az Aurórában a Pörkölt Projekttel közös esten.

A lemez letölthető Bandcampről is, és ott fel lehet lelni a korábbi lemezeket is. Mellé pedig minden másért ott a Facebook-oldaluk.

És akkor a lemez:

link Forrás

Illetve kaptunk egy rövid leírást a B oldal dalaihoz is:

A Dinamikus Meditáció A oldalának végére a lábadozás összeomlásokkal teli kálváriáját követően egy mezőn éri a hajnal az új életet kapott főhőst. Átfagyva, reménytelenül várja a napfelkeltét. Itt kapcsolódunk be a történetbe, és kezdődnek a B oldal kalandjai!

Megjönnek! Hősünk általuk menekül meg ismét a halál küszöbéről.

Gyere fiam a városba ezt a dalt egy ismeretlen származású lény írta a fiához a városban tett látogatásuk alkalmával. Ők vadászati céllal érkeztek a Földre, de az állomány minősége csalódást okoz számukra, zsákmány nélkül távoznak.

A Baszd szét az agresszorok ironikus biztatódala. Mindenki őket akarja pszichológushoz küldeni, vagy másokat óvni tőlük, ők pedig nem értenek semmit az egészből, mit csinálhatnak rosszul? Miért ne szóljon nekik egy megerősítés?

A Seggbekúr az Úr vallási allegóriába ágyazott dal az élet nehézségeiről. Modern Jób-történet, az önkényes tekintély-, hatalomgyakorlás áldozatainak dala.

A Himnusz a magyar Himnusz átirata mai viszonyok közé. A Himnusz feldolgozásai általában botrányt szoktak kavarni. Holott a Magyar Kormány a Himnusz legfőbb kiforgatója. Ugyanis az Alaptörvény így kezdőik: "Isten, áldd meg a magyart!" Felkiáltójellel. Ez egy nyelvtanilag és irodalmilag helytelen idézet, mivel valakit megáldani önmagában, és megáldani valamivel (a Himnusz esetében jó kedvvel, bőséggel), két teljesen különböző dolog. Mint minden kiforgatás, ez is manipulációs célzattal jött létre, a mi dalunk pont erre a manipulációra világít rá. A jókedv és a bőség nem megvalósítható és nem kívánatos világi javak a magyar társadalom számára, az Alaptörvény megalkotója ehelyett valamiféle homályos, ezoterikus juttatásban, általános áldásban kívánja részesíteni a magyar népet. Ezen dalunk a jókedv és bőség szemszögéből vizsgálja az egyre inkább elcsövesedő magyar ifjúság helyzetét.

A Titkár gengszerrepp, a megfoghatatlan szálakba tekeredést igyekszik megfogalmazni, azt a hálót, ami egyre inkább körénk csavarodik, láthatatlan szálaival szorongat. Vesd össze a lemezborítóval, és Heinz Hopf nevezetes fibrálásával, ami szövevényes köreivel behálózza a teret - és a végtelent.

2014. február 4-én reggel Letartóztatták az ördögöt. Hogy pontosan mit követett el, senki nem tudta megmondani, csak azt remélte mindenki, hogy ettől majd jobb lesz mindannyiunknak. Ezt ő maga is megértette, és a hatóságok munkáját segítve mindent bevallott. Aztán valahogy mégse lett jobb. A koncepciós perek mintapéldája, sikertelen megváltatási kísérlet.

Sugártámadás. Az Adóhivatal ajánlott levélben tájékoztat a közelgő fájdalommentes világvégéről, és pontosan, tárgyilagosan közli a tudnivalókat.

Dinamikus Meditációnk ezzel véget ér. Lezárásképp kényelmes testhelyzetben mormoljuk el a Mantrát. Érezzük át közben a dolgok egységét, hogy voltaképpen minden a maga helyén van, és olyanok vagyunk, mint egy nagy lepény. A mindössze 50 perces gyakorlatot akár naponta megismételhetjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.