Postán küldött csomag szar miatt tört ki botrány az amerikai filozófusok között

külföld
2016 október 09., 15:14
comments 162

A közelmúltban négy amerikai filozófus kapott rejtélyes, feladó nélküli csomagot. A küldemény irodájukba érkezett meg az egyetemen és mindegyikben egy darab szar volt.

A négy filozófusban az a közös, hogy mindannyiuknak komoly szakmai vitája volt Brian Leiterrel, egy ismert és meglehetősen harsány szerzővel. Leiter maga is filozófus, az University of Chicago oktatója, mellette pedig az alapítószerzője a Philosophical Gourmet Report című kiadványnak, amiben befolyásos értékelések szoktak megjelenni a különféle képzésekről és tanszékek munkáiról. És ugyan a csomagok feladója nem volt feltüntetve, de annyit kiderült, hogy Chicagóban adták fel őket.

Innen pedig nyilván adta magát, hogy esetleg Leiter lehetett a csomag feladója. A Buzzfeed cikke szerint a négy filozófus, Carrie Ichikawa Jenkins (University of British Columbia), Sally Haslanger (MIT), J. David Velleman (NYU), és Carolyn Dicey Jennings (University of California) szakmai támadásnak veszik, melynek az a célja, hogy elhallgassanak.

Jenkins már évekkel ezelőtt kritizálta Leitert, mert szerinte a filozófusok nem tisztelik eléggé kollégáikat, főleg a fiatal, kezdő kutatókat, és ezzel elég világosan a Philosophical Gourmet Report kegyetlenkedő kritikáira gondolt.

Leiter erre annyira hevesen reagált, hogy utána több száz kutató jelezte, nem hajlandó többet együttműködni a Philosophical Gourmet Reporttal, amíg a férfi marad a szerkesztője. Ezt a kampányt két filozófus vezette, mindketten kaptak most szart. Leiter akkor végül megtört és lemondott, de a mai napig társszerkesztőként feltüntetve.

Leiter tagadja, hogy köze lenne a szarküldéshez, mint írta, fogalma sincs, hogy őrült emberek miért csinálnak olyan őrült dolgokat, mint hogy szart küldözgetnek egymásnak. Mint mondta, blogja miatt sok ellensége van az online világban, lehet valaki azzal akarja befeketíteni, hogy rátereli a gyanút. Szerinte az ügy ezért nem is a csomag célzottjairól, hanem róla szól.

A Buzzfeed cikke kitér arra is, hogy bár a szarpostázás elsőre kissé gyermeteg, de azért kicsit vicces dolognak tűnhet, itt valójában komolyabb dologról van szó: az amerikai filozófustársadalomban hihetetlen túlsúlyban vannak a fehér férfiak, se nőként, se más bőrszínnel nem könnyű előrejutni. Több ezt alátámasztó kutatás is készült, a négy megtámadott szerző pedig szintén foglalkozott ezekkel a témákkal.

Ebben a világban Leiter nagyon befolyásos játékosnak számít, az 1989-ben alapított kiadványát amolyan bibliaként forgatják a doktori iskolába készülő diákok. A kiadványt sok kritika érte korábban is, de a nagy balhé 2014-ben tört ki, amikor Jenkins egy blogposztban támadt Leiter munkájára, mint ami nincs tekintettel a szakmailag sebezhető filozófusokra. (Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.