Tömegesen hagyják ott Trumpot vezető republikánusok, miközben órákon belül a túléléséért kell vitáznia Clintonnal

külföld
2016 október 09., 12:36
comments 332

Pár nap alatt gyakorlatilag ripityára tört Donald Trump kampánya, tömegesen hátráltak ki mögüle befolyásos republikánusok. Mindez azután történt, hogy a Washington Post pénteken hozott egy 11 évvel ezelőtt készült hangfelvételt, amin Trump arról beszélt, hogy gyakorlatilag arra a nőre mászik rá, amelyikre akar, az sem baj ha házas, mivel sztár, bármit megtehet velük szemben.

photo_camera Ethan Miller/Getty Images/AFP

Bár Trumpnak nem ez volt az első rázós ügye a kampányban, de ez most minden eddiginél nagyobb hullámokat vetett: egyrészt azért, mert az eddigiekhez képest is egészen nyílt, nők elleni agresszióról szólt, másrészt Trump ezt egy négyszemközti beszélgetésen mondta, bekapcsolva felejtett mikrofonja mellett, szóval itt a magyarázó taktika sem jött be, hogy a republikánus jelölt csak provokálni akart és csak retorikai fogásról volt szó, amit a közönség elé vetett.

A két nap alatt látványosan fogyatkozó republikánus hátszél mellett kell Trumpnak vasárnap este (magyar idő szerint hajnali háromkor) másodszor is vitáznia Hillary Clintonnal.

És hát kár szépíteni, óriási rajta a nyomás. Már az első vitán is rettenetesen szerepelt, pedig akkor nem volt még ekkora botrány a levegőben, de most nem lesz elég Clintont támadnia, a Reuters elemzése szerint például azt is meg kéne mutatnia, hogy mennyire bánja a történteket, hogy ne idegenítsen el magától még több republikánust. Ez pedig eleve nem az erős oldala.

Ugyanakkor a Politico közvélemény-kutatásából azt is lehet tudni, hogy a republikánus szavazók sokkal kevésbé fordultak el Trumptól, mint a párt tagjai, és többségük még mindig azt akarja, hogy a párt tartson ki Trump mellett.

A párt viszont erre egyre kevésbé mutat hajlandóságot: szombat estig 36 kongresszusi képviselő és kormányzó jelezte, hogy nem támogatja Trump jelöltségét. Ilyen fokú elutasítása a párt hivatalos jelöltjének példátlan a párt történelmében. Összesen már több mint 150 republikánus politikus határolódott el tőle, köztük Condoleezza Rice is, aki korábban kevésbé volt egyértelmű Trump támogatásával kapcsolatban:

link Forrás

De ugyanígy vonta vissza támogatását John Mccain is.

Trump többször jelezte, hogy semmiképp nem fog kiszállni a versenyből, annak ellenére sem, hogy többen kifejezetten erre szólították fel. Trump szavai ellen kikelt közleményben felesége, Melania is, aki szerint ezek elfogadhatatlan mondatok voltak és őt is támadták. Ugyanakkor szerinte ezek nem azt az embert képviselik, akit ő ismer. Melania Trump reméli, hogy az emberek elfogadják Trump bocsánatkérését, ahogy ő is tette, és a világ és a nemzet fontos ügyeire koncentrálnak inkább.

A New York Times informátorai szerint Trump pedig kifele próbált ugyan összeszedettnek tűnni, de valójában meglehetősen szétesett és dühösen telt az elmúlt 24 órája.

Trump állítólag amíg csak a felvétel tartalmáról hallott, nem is hitte el hogy valódi, de miután hallotta magát a felvételt is, elismerte, hogy ő hallható rajta, de nem számított ennyire drámai hatásra. Alelnökjelöltje, Mike Pence viszont maga alatt volt, péntek éjjel ő sürgette Trumpot, hogy kérjen bocsánatot.

Másnap reggel pedig lemondta közös programjaikat, és azt mondta Trumpnak, hogy a következő 48 órát egyedül szeretné végigkampányolni. Trump állítólag a szombat reggeli hírek megtekintése után értette meg, hogy pártja szélére került.

A párt központjában, az RNC-ben pedig a hírek szerint elindult a helyezkedés, hogy többet ne védjék a védhetetlent, és álljanak ki Trump mögül, a forrásokat pedig inkább a szenátusi helyekért induló republikánusok kampányára fordítsák. Az RNC szombaton semmiféle megkeresésre nem reagált.

A helyzet azért is lett nagyon kellemetlen a párt számára, mert belső méréseik már az Clintonnal folytatott első vita után jelentős hátrányt mértek a független szavazók, a nők és a felsőfokú végzettséggel bírók között, és ebben még benne se volt a felvétel hatása. (New York Times, Politico, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.