Obama: Megyünk a Marsra

Fotó: Don Emmert / AFP

Barack Obama amerikai elnök utolsó heteire szabadjára engedte energiáit, és végre mer igazán nagyokat mondani: kedden a CNN honlapján jelentetett meg egy véleménycikket arról, hogy az emberiség immáron karnyújtásnyira van a Marsra lépéstől.

Az Egyesült Államok kormánya mintegy 1000 magáncéggel közösen azon dolgozik, hogy 2030-as évekig embert küldjön a naprendszer második legkisebb bolygójára. Obama szerint már nem is a Mars elérése az igazi kihívás, hanem az, hogy az ember hosszabb ideig el tudjon időzni egy idegen planétán.

A siker kulcsa - legalábbis ez derül ki a cikk szövegéből - a szövetségi kormány és a privát szféra eredményes együttműködése. A következő két évben ezért először kormányzattól független vállalatok is űrhajósokat küldenek fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Obama bejelentette a cikkben, hogy partnereikkel olyan űrhajós-programokon dolgoznak, amelyek a Marsra vezető út előkészítéséül szolgálnak. Olyan ideiglenes űrállomások kiépítésére célzott, ahol űrhajósok meg tudnak maradni az expedíció során. (Yahoo via CNN)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;