Obama: Megyünk a Marsra

Fotó: Don Emmert / AFP

Barack Obama amerikai elnök utolsó heteire szabadjára engedte energiáit, és végre mer igazán nagyokat mondani: kedden a CNN honlapján jelentetett meg egy véleménycikket arról, hogy az emberiség immáron karnyújtásnyira van a Marsra lépéstől.

Az Egyesült Államok kormánya mintegy 1000 magáncéggel közösen azon dolgozik, hogy 2030-as évekig embert küldjön a naprendszer második legkisebb bolygójára. Obama szerint már nem is a Mars elérése az igazi kihívás, hanem az, hogy az ember hosszabb ideig el tudjon időzni egy idegen planétán.

A siker kulcsa - legalábbis ez derül ki a cikk szövegéből - a szövetségi kormány és a privát szféra eredményes együttműködése. A következő két évben ezért először kormányzattól független vállalatok is űrhajósokat küldenek fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Obama bejelentette a cikkben, hogy partnereikkel olyan űrhajós-programokon dolgoznak, amelyek a Marsra vezető út előkészítéséül szolgálnak. Olyan ideiglenes űrállomások kiépítésére célzott, ahol űrhajósok meg tudnak maradni az expedíció során. (Yahoo via CNN)