Több mint 130 filmes tiltakozik Kálomista Gábor kirúgásai miatt

FILM
2016 október 12., 11:24
comments 140

"Tisztelt Kálomista Gábor!

Mi, a magyar filmszakma különböző területein dolgozó szakemberek, mélységesen elítéljük azt, és ahogy méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégánktól a Kút című film bemutatása körül zajlott személyes ügy miatt. Etikátlannak tartjuk, hogy a Megafilmnél már futó vagy indulás előtt álló produkciókban kiváló szakemberek veszítették el munkájukat megalapozott indoklás nélkül.

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni.

Kérjük tehát, hogy a mi nevünkkel egészítse ki a Megafilmes feketelistát!"

Kálomista Gábor
photo_camera Kálomista Gábor, producer, a Megafilm tulajdonosa.

Eddig a magyar filmszakma 135 képviselője írta alá azt a nyílt levelet, amelyik Kálomista Gábor producer néhány héttel ezelőtti kirúgási hulláma ellen tiltakozik, és amit kedd éjjel juttattak el a 444-hez a filmpiaci dolgozók.

A szöveg alatt több ismert rendező és alkotó - köztük Enyedi Ildikó, Kende János, Szász János, Hajdu Szabolcs, Mundruczó Kornél - neve is szerepel. Aláírta az elhatárolódást Gigor Attila, a Kút rendezője is. Ez volt az a film, aminek a bemutatója után ócska, kicsinyes belháború vette kezdetét a filmszakmában.

Kálomista Gábor producer három hete keveredett összetűzésbe a film alkotóival, miután tudomására jutott, hogy Gigor berakott a filmbe egy néhány másodperces jelenetet, amin Kálomista a Hír TV egyik műsorában beszél.

Pusztai Ferenc, a Kút producere úgy döntött, hogy kiveteti a képkockákat a moziban forgó kópiákból. Ilyenre a rendszerváltás óta még nem volt példa. Ettől függetlenül Kálomista cége, a Megafilm másnap egymás után mondott fel azoknak a dolgozóknak, akik bármilyen formában közreműködtek a Kút elkészítésében.

Kálomista Gábor a magyar filmes és tévés szakma egyik befolyásos figurája, és a Thália színház igazgatója. Többek közt jelentős ráhatása van az MTVA gyártási pályázati rendszerére is, a Megafilm pedig az elmúlt években 3 milliárd forint nagyságrendben nyert el gyártási pénzeket a közmédia cégeitől.

Emiatt a Kút-botrány érintettjei, akik közül sokan vállalnak munkát tévés produkciók gyártási munkálataiban is, nem mertek névvel nyilatkozni. Ez adja a súlyát annak is, hogy a nagy nevek mellett most ennyi fiatal emeli fel szavát a producer akciója ellen, és vállal szolidaritást kollégáival.

A nyílt levél megfogalmazói arra kérik a szakmabelieket, hogy aki egyetért a fenti szöveggel, csatlakozzon az aláírókhoz a kalomistanyiltlevel@gmail.com címen. Az aláírók listáját itt frissítik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.