Eddig tartott a lengyel kormány hátrálása abortuszügyben: mégis szigorítanának

külföld
2016 október 13., 04:17
"A kurva anyátokat!" - üzenték a lengyel nők a múlt héten a kormánynak. Artur Widak/NurPhoto
photo_camera "A kurva anyátokat!" - üzenték a lengyel nők a múlt héten a kormánynak. Artur Widak/NurPhoto

A Jog és Igazságosság tovább akarja szigorítani az abortusztörvényt, jelentette be a párt elnöke, Jaroslaw Kaczyinski. Az abortusztörvény szigorítása ellen a múlt hétfőn tartottak nagyszabású tiltakozást Lengyelországban és világszerte. Akkor úgy tűnt, hogy a tiltakozások elérték a céljukat, a lengyel kormány meghátrálni látszott.

A hátrálás eddig tartott. A kormánypárt vezére - és Lengyelország de facto vezetője - most bejelentette, hogy pártja még az életképtelen vagy súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok elhajtását is megtiltaná.

"Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is - amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van - szüléssel végződjenek,

hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen" - jelentette ki.

Csak abban az esetben kivételeznének, ha a terhesség konkrétan az anya életét is veszélyezteti.

Lengyelországban jelenleg is nagyon szigorú a szabályozás, a terhességmegszakítás kizárólag egészségügyi okokból, az anya vagy a magzat veszélyeztettsége, vagy nemi erőszak miatti terhesség esetén lehetséges csak. Az új szabályozás az utóbbi két felmentő okot kizárná.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.