Eddig tartott a lengyel kormány hátrálása abortuszügyben: mégis szigorítanának

2016 október 13., csütörtök 4:17
477
"A kurva anyátokat!" - üzenték a lengyel nők a múlt héten a kormánynak. Artur Widak/NurPhoto Fotó: Artur Widak

A Jog és Igazságosság tovább akarja szigorítani az abortusztörvényt, jelentette be a párt elnöke, Jaroslaw Kaczyinski. Az abortusztörvény szigorítása ellen a múlt hétfőn tartottak nagyszabású tiltakozást Lengyelországban és világszerte. Akkor úgy tűnt, hogy a tiltakozások elérték a céljukat, a lengyel kormány meghátrálni látszott.

A hátrálás eddig tartott. A kormánypárt vezére - és Lengyelország de facto vezetője - most bejelentette, hogy pártja még az életképtelen vagy súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő magzatok elhajtását is megtiltaná.

"Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is - amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van - szüléssel végződjenek,

hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen" - jelentette ki.

Csak abban az esetben kivételeznének, ha a terhesség konkrétan az anya életét is veszélyezteti.

Lengyelországban jelenleg is nagyon szigorú a szabályozás, a terhességmegszakítás kizárólag egészségügyi okokból, az anya vagy a magzat veszélyeztettsége, vagy nemi erőszak miatti terhesség esetén lehetséges csak. Az új szabályozás az utóbbi két felmentő okot kizárná.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt