A németek visszautasították Szőcs Géza meghívását, mert kormánybarát szervezetet csinált a PEN Clubból

2016 október 15., szombat 7:14
193

Egy nyilvános levélben utasította vissza Szőcs Géza meghívását a német PEN Club elnöke. A magyar PEN Club az itthoni szervezet fennállásának 90. évfordulójára szerette volna meghívni a németeket, de ők egyértelművé tették, ennek nem fognak eleget tenni, mert Szőcsék túl közel állnak a kormányhoz és nem állnak ki a kisebbségekért. Szőcs Géza jelenleg is kormánybiztosként dolgozik a kormánynak. Szõcs Géza és Böszörményi Zoltán a Petõfi Irodalmi Múzeumban - Fotó: MTI/Soós Lajos

A levélben megemlítik, hogy néhány éve nagy aggodalommal figyelik a magyarországi testvérszervezetük működését, és úgy érzik, Szőcsék nem teljesítik a PEN-Charta alapelveit, miszerint, „minden erejükkel küzdenek a rasszok, osztályok és népekkel szembeni gyűlölet ellen, és közreműködnek az egységes világ és az egymással békében élő emberiség eszméjéért”. Josef Haslinger, a németországi szervezet elnöke megemlíti, mennyire sürgető lenne egy állásfoglalás a magyar kormány menekültpolitikájával szemben, de a magyar PEN Club ezt nem tette meg.

Úgy érzik, Szőcsék a kisebbségek védelme érdekében sem tesznek meg minden, akkor is csendben maradtak, amikor a magyar miniszterelnök azzal viccelődött, hogy valakiről azt sem lehet eldönteni férfi-e vagy nő, pedig a legutóbbi kongresszusukon egy külön határozatot fogadtak el a diszkrimináció ellen.

Haslinger szerint a magyarországi központ nem elég kritikus a magyarországi eseményekkel szemben:

Egy PEN-Központtól elvárható lenne, hogy kritikus távolságtartással figyelje a saját kormánya működését. A legtöbb PEN-Központnál ez így is van, kivéve a magyar PEN-Központot. A mai napig nem sikerült Önt meggyőznünk arról, hogy egy PEN-elnök nem lehet egyidejűleg a kormányfő tanácsadója is.

Josef Haslinger azért gratulált a Magyar PEN Club 90 éves fennálásához, de a magyarok viselkedése miatt nem tudnak velük ünnepelni. (cultureglobe.de/Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt