Az Alkotmánybíróság az asztalra csapott rendőrfotó-ügyben

Két ítéletet is megsemmisített ma az Alkotmánybíróság, amelyben sajtótermékeket ítéltek kártérítés megfizetésére, mivel engedély nélkül nyilvánosságra hozták rendőrök képmását. A panaszokat az ATV és a hvg.hu tette.

Az ügy nem új, az utóbbi években többször hoztak bíróságok olyan ítéleteket, amelyekben fontosabbnak ítélték még a rendőrök saját képmásuk közzétételéhez fűződő jogát, mint a sajtó szabadságához fűződő jogát. Az Alkotmánybíróság viszont már 2014-ben egyértelművé tette, hogy olyan esetekben, amikor közérdek van a tájékoztatásban, akkor a sajtó érdeke felülírja a rendőrök személyiségi jogait.

Ez már csak azért is fontos lenne, hogy ne így kelljen ábrázolni a rendőröket:

Az AB arra a döntésére hivatkozott, kimondta, hogy a rendőri intézkedésről az érintett engedélye nélkül készült képfelvétel nyilvánosságra hozható, ha nem öncélú, azaz a jelenkor eseményeiről szóló szabad tájékoztatáshoz kötődik, a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó. Kivétel lehet, ha az emberi méltóság sérelmét okozza a közlés, például a hivatása gyakorlása közben megsérült rendőr szenvedésének bemutatása.

Az AB tehát megsemmisítette a törvényszéki és ítélőtáblai ítéleteket, és érezhetően azt várja, hogy a bíróságok iránymutatásként fogják fel, ne leszűkítően értelmezzék az alkotmánybírósági állásfoglalást.

(Alkotmánybíróság, MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;