Kósa Lajos hőbörögve ment neki a Jobbiknak

Az összevissza beszélésben egyébként verhetetlen Kósa Lajos szerdán délután sajtótájékoztatót tartott a parlamentben arról, hogy Vona Gábor összevissza beszél - és még hazudik is. A történet azzal lett kerek, hogy Kósa megint összevissza beszélt, de legalábbis nem derült ki teljesen világosan, mit is akart átadni az őt körülvevő újságíróknak.

Vona Gábor megtorpedózta a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatát a kvótanépszavazás után, mert csak akkor írják alá a jobbikosok, ha az a letelepedési kötvény bizniszben érintett migránsokat is kiutasítja az országból.

Kósa dúlt-fúlt a sajtótájékoztatón, és azt magyarázta, hogy Vona korábban maga tolta az alkotmánymódosítás fontosságát, most pedig mindenféle feltételeket szab annak megszavazásához. A frakció felidézte Vona mondását arról, hogy aki nem szavazza meg a betelepítés-ellenes alaptörvény-módosítást, az bizony hazaáruló.

Amikor a letelepedési kötvényre terelődött a szó, Kósa azt mondta, hogy ezek a kérdések nem kapcsolódnak össze, mert "vagy nemzeti érdek valami, vagy sem, (mert) vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló", és "Magyarország biztonsága, a magyar emberek védelme nem alku tárgya".

Remek hasonlattal a letelepedési kötvényt vásárlókat albérlőkhöz, a bevándorlókat betörökhőz hasonlította. Előbbiek szerinte kérnek engedélyt és fizetnek, hogy bejöjjenek, utóbbiak nem. Azt is mondta, hogy egyébként "a letelepedési kötvényt vásárlókat szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok."

Az MTI tudósításából nem derül ki, hogy a Fidesz teljesen elzárkózott volna-e minden további egyeztetéstől, vagy Kósa csak azért állt ki az újságírók elé, hogy hazaárulózzon egy öblöset. Ebből egyébként kijutott az MSZP-nek is, akik szintén nem támogatják az alaptörvény-módosítást, mert "amikor az ország védelméről van szó, akkor ők még eddig soha semmit nem támogattak".