A német szülők bevételkiesés miatt perelhetik az önkormányzatot, ha nincs elég bölcsődei férőhely

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében jogi úton kérhetnek kártérítést azok a szülők, akik nem tudják bölcsődében elhelyezni gyermeküket férőhelyhiány miatt, illetve azt is kimondta a bíróság, hogy a hiányért az önkormányzatok a felelősek.

Németországban 2013-ban mondta ki törvény, hogy minden egy évesnél idősebb német gyereknek kötelező bölcsődei szolgáltatást nyújtani. Három lipcsei nő még abban az évben keresetet nyújtott be, mondván, nem tudták bölcsődébe adni gyerekeiket férőhelyhiány miatt és ezért bevételektől estek el.

Jens Buettner/afp

Indoklásában Ulrich Herrmann bíró azzal érvelt, hogy a törvény szerepe az volt, hogy jobban összehangolja a család és a munka világát, az önkormányzatok pedig nem hivatkozhatnak forráshiányra, hiszen bölcsődék fenntartására mind szövetségi, mind állami szinten álltak rendelkezésre források.

Ugyanakkor nem terheli őket felelősség, ha racionális mértékben tettek azért, hogy enyhítsék a problémát, de még nem értek ennek a végére. A jelenlegi ügyben a három nő 2200 és 7330 euró közötti összeget kértek kárpótlásként. (DW)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.