A német szülők bevételkiesés miatt perelhetik az önkormányzatot, ha nincs elég bölcsődei férőhely

külföld
2016 október 21., 14:03
comments 25

A német alkotmánybíróság csütörtöki döntése értelmében jogi úton kérhetnek kártérítést azok a szülők, akik nem tudják bölcsődében elhelyezni gyermeküket férőhelyhiány miatt, illetve azt is kimondta a bíróság, hogy a hiányért az önkormányzatok a felelősek.

Németországban 2013-ban mondta ki törvény, hogy minden egy évesnél idősebb német gyereknek kötelező bölcsődei szolgáltatást nyújtani. Három lipcsei nő még abban az évben keresetet nyújtott be, mondván, nem tudták bölcsődébe adni gyerekeiket férőhelyhiány miatt és ezért bevételektől estek el.

Jens Buettner/afp
photo_camera Jens Buettner/afp

Indoklásában Ulrich Herrmann bíró azzal érvelt, hogy a törvény szerepe az volt, hogy jobban összehangolja a család és a munka világát, az önkormányzatok pedig nem hivatkozhatnak forráshiányra, hiszen bölcsődék fenntartására mind szövetségi, mind állami szinten álltak rendelkezésre források.

Ugyanakkor nem terheli őket felelősség, ha racionális mértékben tettek azért, hogy enyhítsék a problémát, de még nem értek ennek a végére. A jelenlegi ügyben a három nő 2200 és 7330 euró közötti összeget kértek kárpótlásként. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.